Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μέτοχοι της Εθνικής και της Eurobank

Οι προτεινόμενοι όροι ανταλλαγής στο πλαίσιο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank, μπορεί να δίνει μια σαφή ένδειξη για το που «κάθεται» η ζυγαριά στη σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, εκ των πραγμάτων όμως απαιτείται να αποσαφηνιστούν αρκετές ακόμη λεπτομέρειες (κάτι που θα γίνει ενόψει της έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

και δημοσιοποίησης του ενημερωτικού δελτίου) προκειμένου οι μέτοχοι να αποκτήσουν την πλήρη εικόνα για τα πιθανά κέρδη ή ζημιές τους.

Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα προσφέρει ως αντάλλαγμα νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, με νέα ονομαστική αξία 1 ευρώ ανά μετοχή (θα υπάρξει αναπροσαρμογή της ονομαστικής αξίας), με σχέση 58 νέες μετοχές έναντι κάθε 100 μετοχών της Eurobank. Δηλαδή, η σχέση ορίζεται 5,8 μετοχές προς 10 ή 0,58 προς 1.

Αυτό σημαίνει πως ένας μέτοχος της Eurobank που έχει σήμερα στην κατοχή του 100 μετοχές, καλείται να τις ανταλλάξει με 58 νέες μετοχές ΕΤΕ, οι οποίες σημειωτέον θα έχουν και νέα ονομαστική αξία. Με βάση, δηλαδή, τη σχέση ανταλλαγής 100 προς 58:

2,09 (τελευταίο κλεισιμο ΕΤΕ) * 58 / 100 = 1,2122 η τιμή της Eurobank
1,17 (τελευταίο κλείσιμο ΕΥΡΩΒ) * 100 / 58 = 2,0172 η τιμή της Εθνικής

Συνεπώς, η ΕΤΕ εξαγοράζει προς 1,2122 ευρώ/μετοχή της Eurobank, δίνοντας δηλαδή ένα premium της τάξης του 3,41%.

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει εκ νέου η διαπραγμάτευση των δύο μετοχών στο Χ.Α., αυτές οι τιμές θα αλλάζουν καθημερινά. Υπό την προϋπόθεση λοιπόν ότι η δημόσια πρόταση είναι επιτυχής για το 100% των μετοχών, αναφέρουν οι αναλυτές, μέχρι να ολοκληρωθεί η συγχώνευση με ανταλλαγή μετοχών, η ΕΥΡΩΒ κάθε μέρα θα αξίζει στο ταμπλό όσο το 58% της μετοχής της ΕΤΕ, εκτός αν η αγορά κρίνει διαφορετικά.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε, για να αποκτήσουν οι μέτοχοι πλήρη άποψη της πρότασης, θα πρέπει να γίνει η δημοσίευση του ενημερωτικού δελτίου, ώστε πέραν των άλλων να ενημερωθούν για την περίοδο αποδοχής της δημόσιας πρότασης και το σύνολο των όρων, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά την έγκρισή του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το dilution

Από εκεί και πέρα, το μείζον θέμα για έναν μέτοχο τραπέζης είναι πως θα διατηρήσει το ποσοστό του αναλλοίωτο. Στην παρούσα φάση αυτό εμφανίζεται εξαιρετικά δύσκολο, καθώς για να συμβεί απαιτεί διαρκώς την τοποθέτηση νέων κεφαλαίων. Σημειωτέον πως η αλλοίωση (dilution) αφορά τόσο τους μετόχους της ΕΤΕ όσο και της EΥΡΩΒ.

Έτσι, σε ό,τι αφορά την παρούσα πρόταση της ΕΤΕ, χρηματιστηριακοί αναλυτές αναφέρουν πως οι μέτοχοι για να αποφύγουν στο παρόν στάδιο την αλλοίωση θα πρέπει να αγοράσουν τις αντίστοιχες μετοχές, είτε της μιας, είτε της άλλης τράπεζας, με βάση την αναλογία 58/100. Ενας κάτοχος πχ. 1000 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας για να αποφύγει το dilution που θα προκύψει από την έκδοση νέων μετοχών θα πρέπει να αγοράσει 580 μετοχές της Εurobank, και το αντίστροφο.

Εν συνεχεία, το δεύτερο στάδιο αφορά το dilution που θα υπο

Keywords
Τυχαία Θέματα