Reuters: Τριάντα δις ευρώ στοίχισαν στην Ελλάδα οι τρεις τελευταίες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων

Tριάντα δισεκατομμύρια ευρώ στοίχισαν οι παλινωδίες του Αλέξη Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται επίσημης πηγές της ΕΕ.
Το διεθνές πρακτορείο υποστηρίζει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις των εταίρων και το εσωτερικό του κόμματος του, που σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι αντίθετο με τα προγράμματα λιτότητας.
Αφού κάνει μία αναδρομή στην επίμαχη

και επεισοδιακή Σύνοδο Κορυφής της 13ης Ιουλίου, κατά την οποία ο Τσίπρας αποχώρησε αρκετές φορές από την αίθουσα και είχε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τη Merkel, τον Hollande και τον Tusk, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια άλλων Ευρωπαίκων ηγετών, όπως της Λιθουανής προέδρου και του Σλοβένου πρωθυπουργού που αποχώρησαν, τελικά υπέγραψε μία χειρότερη συμφωνία.

Η αναποφασιστικότητά του και οι καθυστερήσεις του στοίχισαν στην Ελλάδα 30 δις. ευρώ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Κι αυτό διότι η ανικανότητα του Τσίπρα να συνάψει μία συμφωνία νωρίς τον Ιούλιο, που είχε ως συνέπεια να κλείσουν οι τράπεζες, τον ώθησε να συναινέσει σε ένα πακέτο 86 δις. ευρώ, από τα 53 δις. ευρώ που ζητούσε η Ελλάδα μόλις λίγες μέρες πριν.
Ο Τσίπρας δεν ήθελε να μιλήσει στο Reuters, αλλά , αλλά είπε στην ΕΡΤ στις 13 Ιουλίου, ότι έκανε λάθη και πήρε μερικές κακές αποφάσεις.
Αλλά τουλάχιστον ήταν ευθύς όταν δήλωσε ότι «μπορείτε να με κατηγορήσετε για πολλά πράγματα, ότι είχαν την ψευδαίσθηση πως αυτή η Ευρώτη μπορεί να ηττηθεί, ότι η δύναμη του δικαίου μπορεί να νικήσει τη δύναμη των τραπεζών και του χρήματος, αλλά όχι και ότι είπα ψέματα στον ελληνικό λαό».

Ένα πρώην μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον είναι σε άλλο κόμμα και γνωρίζει τον Τσίπρα από έφηβο λέει ότι «οι αποφάσεις του είναι ένα αποτέλεσμα των φόβων του, του φόβου ότι θα είναι ο πρωθυπουργός που θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, του φόβου ότι το κόμμα του θα διασπαστεί, του φόβου ότι θα προδώσει την ιδεολογία για την οποία πάλεψε και στην οποία πίστεψε από όταν ήταν παιδί».

Το Reuters παραθέτει και το χρονικό του Τσίπρα στην πολιτική και φτάνει μέχρι το δημοψήφισμα, που άρχισε να ωριμάζει στο μυαλό του τον Απρίλιο, όταν φάνηκε ότι οι πιστωτές δεν θα υποχωρούσαν στις απαιτήσεις τους για περισσότερη λιτότητα.
Όταν το δημοψήφισμα έγινε, οι Έλληνες ψήφισαν κόντρα σε ένα νέο σκληρό πρόγραμμα, που θα περιελάμβανε λιτότητα. Ηταν μία μεγάλη νίκη για τον Τσίπρα, αλλά δεν κράτησε πολύ.
Ζήτησε την έγκριση της Βουλής για να διαπραγματευτεί ξανά, δεν μπόρεσε να κρατήσει την κυβέρνησή του ενωμένη και αναγκάστηκε να στραφεί στην αντιπολίτευση για στήριξη, με τη συνάντηση των αρχηγών στις 6 Ιουλίου.

Η μαραθώνια συνάντηση κατέληξε στο ότι το «όχι» του δημοψηφίσματος σε ένα νέο πρόγραμμα, του ζητούσε να διαπραγματευτεί ξανά. Πληγωμένος, αλλά και οπλισμένος με την έγκριση της Βουλής γύρισε στις Βρυξέλλες για την τελική διαπραγμάτευση.
Την ίδια στιγμή καθώς η χρηματοδότηση από την ΕΕ τελείωνε, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει τις τράπεζες και να βάλει όριο αναλήψεων τα 60 ευρώ.
Ο Τσίπρας έμοιαζε εξαντλημένος.
Μερικοί Ευρωπαίοι ηγέτες του έλεγαν να ξεκουραστεί.
Αλλά με την υποστήριξη της Γαλλίας η συμφωνία επιτεύχθηκε, με την Ελλάδα να δέχεται ακόμα πιο σκληρά οικονομικά μέτρα.
Κάπου στην Αθήνα, μία παρέα υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ πίνοντας κρασί και τρώγοντας μεζέδες ήταν διχασμένοι.
Οι μισοί ήταν υπέρ της απόφασης του Τσίπρα να πάρει ένα νέο πακέτο κρατώντας την Ελλάδα στο ευρώ και οι υπόλοιποι ήθελαν να μπει ένα τέλος στη λιτότητα ακόμα κι αν αυτό σήμαινε επιστροφή στη δραχμή.
Υπήρχε, πάντως, μία συμπάθεια για τον Τσίπρα, που «μπορεί να μην έχει πολιτική εμπειρία, αλλά είναι μαχητής».

Το Σαββατοκύριακο έκανε ανασχηματισμό αντικαθιστώντας τους υπουργούς που ήταν αντίθετοι στη νέα συμφωνία.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ διασπασμένο, ο Τσίπρας παραμένει δημοφιλής στους ψηφοφόρους και μπορεί να πάει ξανά σε εκλογές μέσα σε αυτό το έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα