Στη Βουλή το ν/σ για πλειστηριασμούς και οδηγία διάσωσης των τραπεζών – Εκτός αγρότες και πρόωρες συντάξεις

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015. Το κύριο σώμα του νομοσχεδίου αναθεωρεί τις πολυάριθμες διαταξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ περιλαμβάνει και λοιπές διατάξεις των προαπαιτούμενων της τελικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής, αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τετάρτη.

Σημειώνεται

πως οι ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια δεν θα αφορούν στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ούτε και στη φορολόγηση των αγροτών, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα της 22ας Ιουλίου και η κυβέρνηση φοβήθηκε νέες διαρροές.

Η νομοθετική πρωτοβουλία που θα απασχολήσει τη Βουλή αυτή την εβδομάδα θα αφορά δύο κρίσιμους τομείς.

Η συζήτηση και ψηφοφορία που θα γίνει αύριο Τετάρτη θα αφορά στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.

Ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης. (Σήμερα, ορίζεται η αξία που προκύπτει από τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου με αντικειμενικά κριτήρια, σύμφωνα με το ν. 1249/1982, όπως ισχύει).

Όσον αφορά στον κώδικα πολιτικής δικονομίας περιλαμβάνει μία σειρά ρυθμίσεων, οι οποίες έχουν προκαλέσει την αντίδραση των δικηγορικών συλλόγων. Ενδεικτικά:

1. Σε περίπτωση πτώχευσης εταιρείας λόγω χρεών, από την εκποίηση ακινήτου η κατανομή θα είναι 65% υπέρ των τραπεζών και το υπόλοιπο ποσοστό προορίζεται για την κάλυψη οφειλών του Δημοσίου, ασφαλιστικών οργανισμών.

2. Ακόμα στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δεν προηγούνται οι πολίτες έναντι των τραπεζών. Επίσης περιορίζονται δικαιώματα του οφειλέτη καθώς οι διαδικασίες παύσης της κατάσχεσης μειώνονται δραστικά.

Θα αφορά επίσης στην ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

Δείτε ΕΔΩ το νομοσχέδιο

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεν έρχονται την Τετάρτη,οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και οι τυχόν ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών στην Βουλή σύμφωνα με το Μαξίμου.

Η κυβέρνηση φοβάται νέες απώλειες στην ψηφοφορία της Τετάρτης και απώλειες του αριθμού των 120 βουλευτών, οι οποίοι απαιτούνται για κυβέρνηση μειοψηφίας.

Εν των μεταξύ ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει τις αλλαγές για τη φορολόγηση των αγροτών.

Η συζήτηση /ψηφοφορία στην Βουλή σύμφωνα με το Μαξίμου αφορά:

– Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.

– Την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα