H Ιρλανδία βγαίνει από το μνημόνιο – Η Ελλάδα “παρακαλά” την τρόικα να δείξει …έλεος

Πανηγυρίζουν στην Ιρλανδία την επικείμενη έξοδο της χώρα από το μνημόνιο καθώς όπως ανακοίνωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός η χώρα στις 15 Δεκεμβρίου θα ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της.

Γιατί όμως στην Ελλάδα δεν διαφαίνεται μέχρι στιγμής παρόμοια εξέλιξη στον ορίζοντα;

Το πρόβλημα της Ιρλάνδίας που την έφτασε στο χείλος του “γκρεμού” αφορούσε το τραπεζικό της σύστημα. Η Ελλάδα,

αντίθετα, αντιμετώπιζε (και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει) σοβαρότατο δημοσιονομικό πρόβλημα το οποίο μετέτρεψε σε τραπεζικό και έπειτα εξαπλώθηκε σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Οι δύο περιπτώσεις είναι σαφώς διαφορετικές και οι συγκρίσεις δύσκολες.

Η Ιρλανδία όμως βγαίνει στις αγορές και καταφέρνει μέσα σε δυο δεκαετίες να κάνει ένα δεύτερο «οικονομικό θαύμα» διότι κατάφερε να εντοπίσει το πρόβλημά της, να διαπραγματευτεί σωστά το πλαίσιο υποστήριξής της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε.

Η Ιρλανδία με 117% χρέος προς ΑΕΠ, ανεργία 13,5%, ΑΕΠ 40,2 δισεκ. ευρώ και μη – εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες 26,5% έλαβε άμεσα μέτρα ειδικά για τις τράπεζες.

Η ύπαρξη της NAMA όπου το Ιρλανδικό κράτος μετέφερε 72 δισεκ. προβληματικά στεγαστικά δάνεια διαδραμάτισε θετικό ρόλο για την ανάκαμψη των τραπεζών όπως και οι γενναίες κεφαλαιακές ενισχύσεις αλλά και το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης τους που αμέσως ενεργοποιήθηκε.

“Καθρέφτης” των προσπαθειών που γίνονται σε Ελλάδα και Ιρλανδία είναι η αγορά. Το 10ετές Ιρλανδικό ομόλογο εμφανίζει απόδοση 3,69% και η χώρα μπορεί να βγει με αξιώσεις στις αγορές ενώ το ελληνικό 10ετες εμφανίζει απόδοση της τάξης του 8,70%.

Του Λευτέρη Γιάλλουρου
Keywords
Τυχαία Θέματα