Fed: Έφτασε η ώρα μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης – Τι περιμένουν οι αγορές

Σήμερα το βράδυ ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από την οποία οι αγορές αναμένουν την πρώτη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά πως η Fed

θα ανακοινώσει σήμερα μείωση του προγράμματος αγοράς τίτλων από 85 δισ. δολ. μηνιαίως σε 75 δισ. δολ. μηνιαίως.

Το βήμα είναι μάλλον μικρό. Ίσως επειδή υπήρξε έντονη αντίδραση από τις αναδυόμενες αγορές, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις αναμενόμενες επιπτώσεις αυτής της κίνησης στις αγορές. Από τότε που ο Μπεν Μπερνάνκι σηματοδότησε για πρώτη φορά τις προθέσεις του, οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες αγορές με αποτέλεσμα να υποχωρούν αισθητά τα νομίσματά τους.

Μεγάλη προσοχή θα δοθεί στη διατύπωση που θα επιλέξει ο Μπεν Μπερνάνκε στην σχετική ανακοίνωση ώστε να διαπιστωθούν οι προθέσεις του και οι επόμενες κινήσεις της Fed. Επίσης, θα παρουσιαστούν οι πρώτες οικονομικές προβλέψεις για το 2016, ενώ αναμένονται και εξελίξεις αναφορικά με την διαδοχή Μπερνάνκι στο τιμόνι της Fed με επικρατέστερο φαβορί πλέον (μετά την παραίτηση Λάρυ Σάμερς) την Τζάνετ Γέλεν, η οποία φέρεται να τάσσεται προς ηπιότερες αλλαγές στη νομισματική πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα