Ελλάδα – Ιταλία οριοθετούν ΑΟΖ και θαλάσσιες ζώνες

Την έναρξη διαπραγματεύσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άλλων θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας συμφώνησαν κατά την χθεσινή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι δύο πολιτικοί αποφάσισαν να συντονίσουν τις πολιτικές τους ενόψει της ανάληψης
της προεδρίας της Ε.Ε. (η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου και η Ιταλία την 1η Ιουνίου) και να προχωρήσουν με κοινούς άξονες στην πολιτική τους ατζέντα.Βάσει του δημοσιεύματος, ομάδες εμπειρογνωμόνων θα αναλάβουν τις διαβουλεύσεις, ώστε η ήδη υπάρχουσα ελληνοϊταλική συμφωνία του 1977 (αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο) να εμπλουτιστεί και με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και άλλων θαλάσσιων ζωνών.Ζήτημα πάντως αποτελεί η στάση της Αλβανίας, καθώς αν και έχει υπογράψει συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση της μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας, έχει ακυρώσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψε με την Ελλάδα το 2009.
Keywords
Τυχαία Θέματα