FT: Μειώστε το ελληνικό χρέος – Μην πετάτε στους λύκους την Ελλάδα

Άρθρο του Martin Wolf στους Financial Times σημειώνει ότι αν γίνει σωστά η μείωση χρέους στην Ελλάδα αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει τη χώρα αλλά και την υπόλοιπη ευρωζώνη. Θα είχε δημιουργούσε δυσκολίες, μικρότερες όμως από τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν αν «πετάγαμε την Ελλάδα

στους λύκους», όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς, συνεχίζει μια τέτοια συμφωνία είναι μάλλον ανέφικτη, γι’ αυτό και η άποψη ότι η κρίση στην Ευρωζώνη τελειώνει είναι λανθασμένη.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσε καμία έκπληξη, με τα νούμερα της ανεργίας, το μέγεθος του ΑΕΠ και η μείωση των δαπανών των Ελλήνων σε αγαθά και υπηρεσίες, σημειώνει ο Wolf. Με τέτοια μεγέθη καταστροφής, ήταν αναμενόμενο να απορρίψουν οι ψηφοφόροι την προηγούμενη κυβέρνηση και τις πολιτικές που εφάρμοζε -έστω και με μισή καρδιά- με την υπαγόρευση των πιστωτών. Οπως έχει πει ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Ευρώπη ιδρύθηκε πάνω στις αρχές της Δημοκρατίας. Ο λαός της Ελλάδας μίλησε. Και αν μη τι άλλο, οι δυνάμεις πρέπει να ακούσουν». Κατά τον Wolf η απόρριψη του βασικού ελληνικού αιτήματος θα προκαλέσει μια σειρά από ηθικοπλαστικές έως και ανόητες δικαιολογίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα