Τα πρώτα φιλολαϊκά μέτρα της νέας κυβέρνησης

Παρέλασαν στα τηλεοπτικά παράθυρα το πρωί της Τετάρτης οι νέοι υπουργοί και αναφέρθηκαν στις πρώτες τους κινήσεις. Πολλές από τις επιλογές θα αφορούν νόμους που προέκυψαν από συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης με τους δανειστές.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ είναι μέσα στα πρώτα νομοσχέδια, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1

ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνισε ότι θα κινηθούν στον αντίποδα των μνημονιακών επιταγών και κατευθύνσεων.

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και μάλιστα αυτό να είναι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το νέο υπερ-υπουργείο παραγωγικής ανασυγκρότησης, εξέφρασε με δηλώσεις του στο MEGA, ο νέος υπουργός Π. Λαφαζάνης.

“Προχωράμε άμεσα στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου δημόσιας ΔΕΗ, το ρεύμα και το φυσικό αέριο είναι πολύ ακριβά και δεν βοηθούν τους πολίτες και τη χώρα, θα προχωρήσουμε άμεσα στην εφαρμογή της προεκλογικής μας δέσμευσης για το δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά”, ανέφερε μεταξύ άλλων σε τηλεφωνικές δηλώσεις που έκανε ο νέος υπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Ερωτηθείς πώς θα μπορέσει με τέτοιες ενέργειες η κυβέρνηση να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σημείωσε: “Ποια αξιολόγηση; Εμείς θα αξιολογούμαστε καθημερινά από τον ελληνικό λαό”.

Π. Κουρουπλής: Προτεραιότητα η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και οι ανασφάλιστοι θα είναι οι πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όπως τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Το πρώτο ζήτημα είναι να δούμε το ζήτημα των ανασφαλίστων και οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν σε συγκεκριμένους τομείς όπως είναι το φάρμακο από το οποίο εμείς πιστεύουμε ότι με τη δική μας παρέμβαση θα προκύψουν αρκετά οφέλη τα οποία να επανεπενδυθούν μέσα στο σύστημα», είπε ο νέος υπουργός Υγείας επισημαίνοντας πως θα ζητήσει από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να τον ενημερώσουν με απολογιστικά στοιχεία για τις ανάγκες τους ώστε να υπάρχει μια πρώτη εικόνα.

Δ. Στρατούλης: “Στοπ” στις μειώσεις συντάξεων – Καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

O νέος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, έκανε τις εξής δηλώσεις το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1:

Πρώτο νομοσχέδιο στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης που θα φέρει η νέα κυβέρνηση θα αφορά την επαναφορά της σύνταξης του ΟΓΑ των 300 ευρώ σε ανασφάλιστους ηλικιωμένους και στους ομογενείς.

Θα ακολουθήσει νόμος που θα βάζει τέλος τόσο στις μειώσεις συντάξεων όσο και στις αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης.

Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις είπε ότι ούτε αυτές θα μειωθούν καθώς καταργείται η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος.

Σύντομα θα ψηφιστεί και ο νόμος που θα δίνει 13η σύνταξη τα Χριστούγεννα σε συνταξιούχους που παίρνουν κάτω από 700 ευρώ.

Γ. Πανούσης: Τα σχέδια του για την Αστυνομία – Τι λέει για τον οπλισμό

Την θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει από την Τρίτη ο Γιάννης Πανούσης, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας και στα όπλα των αστυνομικών.

Ο νέος Υπουργός μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 σχολίασε τον ρόλο της Αστυνομίας στην κοινωνία, την παρουσία του στις διαδηλώσεις αλλά και το αν θα έχουν τελικά όπλα οι αστυνομικοί ή όχι.

«Δεν πιστεύω τα περί αφοπλισμού της Αστυνομίας. Είναι διαφορετικό να ξέρει ένας αστυνομικός πότε βγάζει το όπλο, που το στρέφει και γιατί το κάνει. Είναι διαφορετικό η αστυνόμευση ενός κοινωνικού κινήματος και διαφορετικό η αστυνόμευση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης ή εγκληματικής οργάνωσης. Δεν έχει να κάνει με το να μην έχει όπλο ο αστυνομικός, πρέπει να έχει εκπαιδευτεί τι θα το κάνει αυτό το όπλο. Η προσωπική μου και επιστημονική άποψη είναι να έχει όπλο και στις διαδηλώσεις, να δούμε αν χρειάζεται πάντα στις διαδηλώσεις η αστυνομία και τι ρόλο θα παίζει. Οπλο θα έχει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το έχει προτεταμένο να φοβίζει και να τρομοκρατεί ανθρώπους που διαδηλώνουν για τα δικαιώματα τους. Είναι θέμα ισορροπίας, να συμφιλιώσουμε την αστυνομία με την κοινή γνώμη. Είναι θεσμός της δημοκρατίας, δεν είναι θεσμός κατά της δημοκρατίας. Το θεωρητικό επίπεδο το έχουμε, καλή σχέση με την αστυνομία έχουμε ήμουν και δάσκαλος. Πρέπει να έχουμε χρόνο, να διδάξει ήθος και δημοκρατία η αστυνομία» είπε ο κ.Πανούσης.

Τέλος, χθες λίγο πριν την ορκωμοσία μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας με τη νέα Κυβέρνηση ο κ.Πανούσης σχολίασε χαρακτηριστικά «Η Αστυνομία να λειτουργεί μέσα στο Συνταγματικό της πλαίσιο. Θα μεριμνήσουμε για τις ελλείψεις της Αστυνομίας».

Σχολεία – Λύκειο: Καταργείται από εφέτος η τράπεζα θεμάτων – Επιστρέφουν οι αιώνιοι φοιτητές…

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, οι μαθητές της Α’ και της Β’ Λυκείου θα δώσουν προαγωγικές εξετάσεις χωρίς την Τράπεζα Θεμάτων η οποία καταργείται, ενώ καταργούνται και οι εξετάσεις που θα προσμετρούν σε ποσοστό για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση.Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας τόνισε ότι όλες οι δεσμεύσεις που έχει λάβει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρηθούν και πρόσθεσε ότι οι πόρτες του υπουργείου θα είναι ανοικτές σε όλους. «Επειδή έχουμε εκλεγεί, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα κάνουμε και όλα σωστά, χρειάζεται συλλογική δράση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Κουράκης:
– Καταργείται από φέτος η «Τράπεζα θεμάτων».
– Καταργούνται από φέτος οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α’ και την Β΄ Λυκείου.
– Στην Γ’ Λυκείου θα διευρυνθούν τα επιστημονικά πεδία, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές στους υποψηφίους σε τμήματα που είναι κοντά στην περιοχή κατοικίας τους.
– Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και καταργείται ο νόμος που ορίζει τη διαγραφή τους. Όσοι ενδιαφέρονται θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, χωρίς περιορισμό χρόνου.
– Οι μετεγγραφές σε κάθε περίπτωση θα διευκολύνονται, έτσι ώστε να μπορούν να σπουδάσουν πιο εύκολα οι νέοι και οι νέες.
– Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, επιστρέφουν στις θέσεις τους.
– Επαναπροσλαμβάνονται αλλά από την επόμενη σχολική χρονιά όλοι οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης και ειδικά των Επαγγελματικών Λυκείων, που καταργήθηκαν οι ειδικότητές τους.
– Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι σχολικοί φύλακες που απολύθηκαν.
– Θα γίνει αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και θα γραφτούν νέα βιβλία στα σχολεία.
– Θα καταργηθεί το ένα σύγγραμμα στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση με αξιόπιστο τρόπο στις «ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες».

Keywords
Τυχαία Θέματα