Citi: Πάνω από 10 δισ. εκροές καταθέσεων το τελευταίο 2μηνο στις ελληνικές τράπεζες

Οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου κινήθηκαν πάνω από τα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έλαβε η Citigroup, κατά τις συναντήσεις των στελεχών της με τις διοικήσεις ελληνικών τραπεζών.

Σε σημερινή της ανάλυση, η Citi αναφέρει ότι οι εκροές καταθέσεων ήταν της τάξεως των 3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο και των 8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Τα

επίπεδα αυτά δεν συγκρίνονται με τις εκροές κατά τη κλιμάκωση της κρίσης το 2012, ωστόσο η καταθετική βάση τείνει να υποχωρεί στα χαμηλά των 151 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες, η βασική αιτία των εκροών δεν ήταν τόσο ο φόβος για ένα Grexit, όσο ο φόβος για την φορολόγηση των καταθέσεων που μπορεί να υπάρξει.

Επίσης, κατά την προηγούμενη περίοδο, το μέγεθος σχηματισμού νέων μη – εξυπηρετούμενων δανείων ήταν μηδενικό, στοιχείο που θεωρείται ιδιαίτερα θετικό, ενώ παράλληλα η τάση των NPLs ήταν βελτιούμενη.

Σύμφωνα με τη Citigroup, η μεταβλητότητα στον τραπεζικό κλάδο θα συνεχιστεί και το 2015, αν και οι αποτιμήσεις είναι ιδιαίτερα ελκυστικές.

Αν συνεχιστεί όμως η αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, τότε δεν αποκλείεται να δούμε χαμηλότερα τις τραπεζικές μετοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα