Eurobank: Τα μέτρα φέρνουν ύφεση

Στην εκτίμηση ότι το νέο πακέτο μέτρων αναμένεται να έχει υφεσιακές επιπτώσεις στην οικονομία προβαίνει η Eurobank. Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 3δισ ευρώ το 2014. Ποια τα οφέλη από τη 2ετή επιμήκυνση.

Όπως αναφέρεται στο τέταρτο τεύχος του έβδομου τόμου της περιοδικής έκδοσης Οικονομία και Αγορές, ο κύριος όγκος των νέων μέτρων στοχεύει σε περαιτέρω μείωση μισθών,

συντάξεων και επιδομάτων. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το νέο δημοσιονομικό πακέτο αποτελεί δέσμευση της Ελλάδας στα πλαίσια του 2ου προγράμματος διάσωσης που υπέγραψε η χώρα με τους επίσημους δανειστές της και η έγκρισή του από το Ελληνικό Κοινοβούλιο θεωρείται προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης χρηματοδότησης.

Όπως αναφέρει η Τράπεζα, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013 το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων στις αρχές Οκτωβρίου, τα νέα μέτρα αναμένεται να έχουν καθαρή συσταλτική επίπτωση 5.34δις ευρώ περίπου στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν του επόμενου έτους. «Με βάση τις παραδοχές του προσχεδίου του προϋπολογισμού, εκτιμούμε ότι η καθαρή επίπτωση του νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων στο εγχώριο προϊόν θα είναι περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 3δις ευρώ το 2014», τονίζουν οι οικονομολόγοι της έκθεσης.

Τα σενάρια
Κάτω από ένα δυσμενές σενάριο που προβλέπει εφαρμογή του νέου δημοσιονομικού πακέτου την περίοδο 2013-2014, παράταση της εγχώριας ύφεσης για δύο ακόμη χρόνια και μέγιστες τιμές των εκτιμώμενων πολλαπλασιαστών υπό συνθήκες ύφεσης, εκτιμούμε ότι η συσταλτική επίδραση των μέτρων λιτότητας στο εγχώριο ΑΕΠ (fiscal drag) θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη κατά δύο και πλέον φορές σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το προαναφερθέν σενάριο, οι συνεπαγόμενες αυξήσεις του δημόσιου χρέους και των δανειακών αναγκών της Κυβέρνησης θα ήταν σημαντικά υψηλότερες από τις παρούσες επίσημες προβλέψεις.

Κάτω από ένα λιγότερο δυσμενές σενάριο που προβλέπει επιμήκυνση δύο ετών (και σταδιακότερη εφαρμογή των νέων μέτρων λιτότητας), καθώς και ταχύτερη σταθεροποίηση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, οι καθαρές σωρευτικές απώλειες του ΑΕΠ την περίοδο 2013-2016 λόγω των νέων μέτρων λιτότητας εκτιμάται ότι θα ήταν σχεδόν μισές εκείνων που προβλέπονται στο προηγούμενο (δυσμενές) σενάριο για την περίοδο 2013-2014.

Επίσης, σύμφωνα με την Τράπεζα, ως αποτέλεσμα, δεν αποτελούν αναγκαστικά προβλέψεις για την πορεία των ανωτέρω μακροοικονομικών μεταβλητών (πχ. ΑΕΠ) καθώς, εκτός από την δημοσιονομική πολιτική, άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη μελλοντική τους εξέλιξη. Για παράδειγμα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ μπορεί να επηρεαστεί, μεταξύ άλλων, από τις μεταβολές του επενδυτικού κλίματος, τις εγχώριες νομισματικές συνθήκες, την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων και τις επικρατούσες εξωτερικές συνθήκες.

Τι θα φέρει η επιμήκυνση
Σημειώνεται από την μελέτη ότι μια 2-ετής επιμήκυνση του νέου δημοσιονομικού προγράμματος θα μπορούσε να έχει και άλλες

Keywords
Τυχαία Θέματα