Eurasia: Στροφή από το ΔΝΤ, γιατί είναι έτοιμο να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα

Για εντυπωσιακή αλλαγή στάσης από το ΔΝΤ κάνει λόγο η Eurasia Group σε ανάλυσή της, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται, το ΔΝΤ επιδιώκει την ενεργοποίηση του προληπτικού προγράμματος του για την Ελλάδα, προκειμένου να διατηρήσει την παρουσία του στην Ευρώπη και να λειτουργήσει ως εγγύηση

για τη βιωσιμότητα χρέους και τις αγορές.

Σύμφωνα με την Eurasia, οι λόγοι για τους οποίους το ΔΝΤ επιδιώκει τελικά τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, δεν αφορούν την Ελλάδα.

Το πιο σημαντικό είναι η αυξανόμενη παραδοχή ότι «το σύμπαν δεν περιστρέφεται γύρω απ’ την Ελλάδα» και ότι το ΔΝΤ κινδυνεύει να απομονωθεί στην περίπτωση που παραμείνει εκτός του ελληνικού προγράμματος.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό με δεδομένες τις δύσκολες σχέσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Μία ανταγωνιστική σχέση με την ΕΕ θα αποξενώσει το Ταμείο απ’ τους δύο κύριους μετόχους του, και στο χειρότερο σενάριο θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του.

Αυτό, ωστόσο, απέχει πολύ από μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Κι αυτό γιατί το Eurogroup δεν θα χορηγήσει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, η οποία δεν θα πληροί τις παραμέτρους της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου 2017.

Το ΔΝΤ θα μπορούσε να παρέχει ένα νέο πρόγραμμα που θα τελείωνε περίπου την ίδια χρονική στιγμή με το πρόγραμμα διάσωσης του ESM τον Αύγουστο. Βέβαια, πιθανόν η εκταμίευση κάποιας δόσης από το ΔΝΤ θα ήταν απίθανη, αν και στο πλαίσιο του Standby Agreement θα δεσμεύονταν χρήματα για την Ελλάδα, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αντλήσει μόλις αυτό ενεργοποιηθεί (κάτι που είναι απίθανο). Σε αυτό το πλαίσιο, το πραγματικό όφελος από τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι το θετικό μήνυμα που θα στείλει στις κεφαλαιαγορές.

Ενισχυμένη εποπτεία

Η μακροχρόνια άποψη της Eurasia είναι ότι η Ελλάδα θα τερματίσει με επιτυχία το πρόγραμμά της τον Αύγουστο και θα μπει σε ενισχυμένη εποπτεία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές θα μπορούσε να αποκαλεστεί “καθαρή έξοδος”, ωστόσο θα υπάρξει βαθμός παρέμβασης από το Eurogroup και όχι απλά το σύστημα οικονομικής εποπτείας που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σε ότι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Keywords