Τα πέντε ονόματα της πρότασης Νίμιτς για τα Σκόπια

Στη δημοσιότητα έδωσαν ΜΜΕ της πΓΔΜ, επικαλούμενα πηγές στη Νέα Υόρκη, τα πέντε ονόματα που φέρεται να πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς στις διπλωματικές αποστολές Ελλάδας και Σκοπίων.

Ειδικότερα, η σκοπιανή ιστοσελίδα MKD.mk

γράφει ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πόλη την Τετάρτη, έριξε στο τραπέζι τα ακόλουθα ονόματα:
– Republika Nova Makedonija/ Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας – Republika Severna Makedonija/ Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
– Republika Gorna Makedonija/ Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
– Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη
– Republika Makedonija (Skopje)/ Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η σύντομη γραφή των ονομάτων θα μπορεί να είναι:

Nova Makedonija,
– Severna Makedonija,
– Gorna Makedonija,
– Vardarska Makedonija και
– Makedonija (Skopje).

Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς. Υπάρχει φυσικά αναφορά στη γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας».

Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republica on Nova Makedonija».

Σύμφωνα με σκοπιανή ιστοσελίδα, η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει σχολιάσει τις προτάσεις Νίμιτς. Κυβερνητική πηγή πάντως δήλωσε στο www.MKD.mk “έχουμε δεσμευτεί για την επίλυση της διαμάχης που έχουμε με την Ελλάδα για το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

“Υπάρχουν προϋποθέσεις για πρόοδο στις συζητήσεις αλλά το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την προθυμία για συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές”, ανέφερε η ίδια πηγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα