De Guindos: Η Ισπανία θα χρησιμοποιήσει περί τα 60 δισ. για τις τράπεζές της

Η Ισπανία αναμένει να χρησιμοποιήσει περίπου 60 δισ. ευρώ από τα 100 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης για την διάσωση των τραπεζών που… προσέφεραν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον ισπανό υπουργό Οικονομίας, Luis de Guindos.

Οπως αναφέρουν οι New York Times, ο κ. de Guindos

δήλωσε επίσης πως η Μαδρίτη θα μπορούσε να κάνει ισχυρότερες δημοσιονομικές δεσμεύσεις αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας αγοράζοντας κρατικά ομόλογά της.

Ο επόμενος μήνας θα μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστικός για την Ισπανία και για άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης. Η πρόταση για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 6 Σεπτεμβρίου.

Στο παρελθόν, η ΕΚΤ είχε αγοράσει κρατικό χρέος στις δευτερογενείς αγορές για να μειώσει τα επιτόκια σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας. Υπάρχουν εικασίες ότι ένα νέο πρόγραμμα θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμα παραπέρα, με την ΕΚΤ να θέτει όρια στην διαφορά των επιτοκίων – το spread δηλαδή- μεταξύ των γερμανικών τίτλων και αυτών των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης.

Αν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi δεσμεύτηκε πριν από έναν μήνα ότι η ΕΚΤ «θα κάνει το παν για να διατηρήσει το ευρώ ως ένα σταθερό νόμισμα», υπάρχει μεγάλος διχασμός αναφορικά με την έκταση της εμπλοκής της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων.

Σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. de Guindos εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Κεντρική Τράπεζα θα σώσει την κατάσταση. «Οι ενέργειες (της ΕΚΤ) θα καθησυχάσουν τις αγορές και θα είναι ένα σημαντικό βοήθημα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η ισπανική κυβέρνηση αποδέχεται ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής, και πρέπει να δώσουμε διαβεβαιώσεις στην ΕΚΤ ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας».

Ερωτηθείς εάν η Ισπανία θα ζητήσει και περαιτέρω βοήθεια, ο κ. de Guindos δήλωσε ότι «αυτό είναι κάτι που παραμένει τελείως ανοικτό».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η ύφεση δεν θα αποτρέψει την Ισπανία από το να επιτύχει τους στόχους της για το έλλειμμα. Όπως ανέφερε, τα έσοδα από την φορολογία εισοδημάτων φυσικών προσώπων, μέχρι στιγμής, «ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις μας», ενώ εξέφρασε αισιοδοξία και για την αγορά real estate της Ισπανίας.

«Στην περίπτωση των τιμών των ακινήτων, νομίζω πως η πτώση έχει τελειώσει σε ορισμένα τμήματα της αγοράς», δήλωσε. «Σε ορισμένες μητροπολιτικές περιοχές, αρχίζουμε να βλέπουμε μέχρι και έλλειψη προσφοράς».

Ο κ. de Guindos επέμεινε επίσης ότι έως και το 3% του premium που απαιτούν οι επενδυτές για να αγοράσουν ισπανικά αντί των γερμανικών ομολόγων, αντανακλά τις ανησυχίες για την κατάρρευση του ευρώ και όχι τα προβλήματα της Ισπανίας. Αν το premium αυτό μειωθεί κατά 2%, τότε το κόστος εξυπηρέτησης του ισπανικού χρέους θα μειώνονταν κατά 12 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013, τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα