Alpha Bank: Πως ο φόρος ακινήτων θα συμβάλλει στην ανάκαμψη

Επιβεβαιώνονται τώρα οι πολύ ευνοϊκές εξελίξεις στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα στο 6μηνο Απρ. – Σεπτ. 2013, τονίζει η Alpha Bank στην εβδομαδιαία αναλυσή της.

Προσθέτει ότι παράλληλα, οι εξελίξεις στο ισοζύγιο πληρωμών στο 1ο 7μηνο 2013 δείχνουν την επίτευξη, για πρώτη φορά μετά από πολλές 10ετίες, ενός σημαντικού πλεονάσματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών με τις κεφαλαιακές μεταβιβάσεις (ΙΤΣ), ύψους €1,14 δισ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό η είσπραξη των €1,5 δισ. από την επιστροφή στην Ελλάδα

των κερδών των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχαν αγοραστεί από την ΕΚΤ στα πλαίσια του προγράμματος SMP. Το πλεόνασμα αυτό στο 7μηνο 2013, συγκρίνεται με έλλειμμα ύψους €5,2 δισ. στο 7μηνο 2012.

Από την άλλη πλευρά, η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας από το 2014 μπορεί να ενισχυθεί τώρα με την ανακοίνωση του νέου φόρου κατοχής ακινήτων, ο οποίος θα είναι ο μόνος φόρος κατοχής που θα επιβαρύνει τα ακίνητα από το 2014, έναντι τεσσάρων αντίστοιχων φόρων που επιβλήθηκαν (εκτάκτως) το 2013.

Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται, όπως είναι λογικό, στο κάθε ακίνητο χωριστά και όχι στο σύνολο της περιουσίας του κάθε φορολογουμένου. Η επιβολή του δικαιολογείται από το γεγονός ότι η αξία του ακινήτου εξαρτάται από τις υποδομές και τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το κράτος. Επιπλέον, ο νέος φόρος επιβάλλεται σε μια σημαντικά διευρυμένη φορολογική βάση (και στα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα) και, επομένως, θα πρέπει να συνεπάγεται εκλογικευμένη και διαφανή επιβάρυνση για κάθε ακίνητο (υπερβολικά υψηλοί συντελεστές φορολόγησης που καθιστούν την κατοχή του ακινήτου ασύμφορη θα πρέπει τώρα ασφαλώς να αποφευχθούν) για να γίνει δυνατή, επιτέλους, και η επαναλειτουργία της αγοράς ακινήτων.

Από την άλλη πλευρά, ο νέος φόρος λαμβάνει, όπως φαίνεται, μέριμνα και για την σημαντική ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των ασθενέστερων οικονομικά ιδιοκτητών ακινήτων. Αν δε αυτός ο νέος φόρος συνδυαστεί, όπως είναι αναγκαίο και αναμένεται, και με την εκλογίκευση του φόρου επί των συναλλαγών ακινήτων, μπορεί πράγματι να αποτελέσουν τον καταλύτη για τη σταδιακή ανάκαμψη τόσο των συναλλαγών όσο και των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων από το 2014, από τα καταποντισμένα επίπεδά τους το 2013, μετά από 8-έτη συνεχούς και ταχείας πτώσης. Τέλος, ο νέος φόρος, εάν υλοποιηθεί με ικανοποιητικό τρόπο, θα εισφέρει ασφαλώς τα προγραμματισμένα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αγορά εργασίας

Ειδικότερα, στην αγορά εργασίας, στους τελευταίους μήνες καταγράφεται αξιοσημείωτη αύξηση της απασχόλησης, η οποία σηματοδοτεί επίσης την περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού πτώσης του ΑΕΠ στα επόμενα 3μηνα και ενισχύει τις προοπτικές για επίτευξη θετικών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από το 1ο 3μηνο 2014.

Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι εισέρχονται στην αγορά εργασίας αυξάνοντας το εργατικό δυναμικό της χώρας, που από μόνο του προοιωνίζεται υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον. Τέλος, φαίνεται ότι αποκαθίστανται σταδιακά οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις βελτίωσης των εξειδικεύσεων των εργαζομένων και της παραγωγικότητάς τους (εκτός των άλλων και με την ταχύτερη, από ότι αναμενόταν, απορρόφησή τους σε θέσεις εργασίας) για να συνεισφέρουν στην ανταγωνιστική ανάκαμψη και ανάπτυξη των οικογενειακών τους εισοδημάτων και της οικονομίας ως σύνολο.

Πιο αναλυτικά, η αυξητική πορεία της απασχόλησης από το 2ο 3μηνο 2013 (δηλαδή η αντιστροφή της πτωτικής της πορείας έως το 1ο 3μηνο 2013) είναι εμφανής από τα ακόλουθα: Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού (ΕΕΔ) της ΕΛΣΤΑΤ η απασχόληση (σε εποχικά διορθωμένα στοιχεία) κατέγραψε αξιοσημείωτη αύξηση κατά 0,9% σε 3μηνιαία βάση στο 2ο 3μηνο 2013 αντιστρέφοντας την συνεχή πτώση της με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς από το 4ο 3μηνο 2009.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τα στοιχεία που υπήρχαν από το σύστημα ροών απασχόλησης ΕΡΓΑΝΗ, καθώς και τα στοιχεία του ΣΕΠΕ που δείχνουν σημαντική αύξηση των προσλήψεων και της απασχόλησης στο 1ο και ιδιαίτερα στο 2ο 3μηνο του 2013. Επιπλέον των ανωτέρω, με βάση τα στοιχεία του συστήματος ροών απασχόλησης ΕΡΓΑΝΗ στο 3ο 3μηνο 2013 σημειώθηκε θετική καθαρή αύξηση της απασχόλησης (προσλήψεις μείον απολύσεις και οικειοθελείς αποχωρήσεις) κατά περισσότερες από 25 χιλ. έναντι 14,7 χιλ. στο 3ο 3μηνο 2012 και -18,9 χιλ. στο 3ο 3μηνο 2011. Αυτό σημαίνει ότι θετική 3μηνιαία αύξηση της απασχόλησης θα σημειωθεί και στο 3ο 3μηνο 2013 και με την ΕΕΔ της ΕΛΣΤΑΤ.

Επομένως, η πτώση της απασχόλησης σε ετήσια βάση με βάση την ΕΕΔ, που περιορίστηκε στο -2,5% τον Ιούν.2013, από το υψηλό -7,1% τον Ιαν.2013, αναμένεται να επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο στους επόμενους μήνες και να σημειωθεί θετική αύξηση της απασχόλησης σε ετήσια βάση από τους πρώτους μήνες του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα