Οι οφειλέτες πλήρωσαν τα παλιά χρέη, ωστόσο αδυνατούν να πληρώσουν τα καινούργια

Σημάδια κόπωσης εμφανίζουν και πάλι οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αν και οι συνολικές εισπράξεις ληξιπροθέσμων χρεών κινούνται κοντά στους στόχους που είχαν τεθεί για το δεκάμηνο φέτος (αγγίζουν το 75%), διαφαίνεται ότι οι οφειλέτες πληρώνουν κυρίως τα παλαιά χρέη τους (που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα προ του 2013), αλλά δυσκολεύονται σημαντικά ή εγκαταλείπουν την προσπάθεια να πληρώσουν τα νέα χρέη, που συνεχώς δημιουργούνται, μήνα με το μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία της

Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εισπράξεων, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο, οι εφορίες εισέπραξαν 1,246 δισ. ευρώ προς εξόφληση παλαιών οφειλών (που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα προ του 2013). Ο στόχος που είχε τεθεί ήταν να εισπραχθούν 1,53 δισ. και έτσι το ποσοστό ανταπόκρισης των οφειλετών άγγιξε το 81,4%.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 2013 (μέχρι και τον Σεπτέμβριο) δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 7,162 δισ. ευρώ και από αυτά πληρώθηκαν μόλις 1,2 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, αποπληρώθηκε μόλις το 16,8% των νέων χρεών και όχι το 23,6%, που είχε τεθεί ως στόχος στο Μεσοπρόθεσμο. Το ποσοστό επίτευξης του στόχου δεν ξεπέρασε το 71%.

Παρότι δηλαδή οι οφειλέτες πλήρωσαν σημαντικά ποσά για τα χρέη τους (συνολικά 2,5 δισ. ευρώ), δημιουργούνται συνεχώς και νέα από απλήρωτες υποχρεώσεις από φόρους που δεν πληρώνουν οι οφειλέτες (καθώς επιδιώκουν να πληρώνουν πρώτα τα παλαιά χρέη τους).

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα