Στουρνάρας: «Σήμερα είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον»

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι «μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί πάνω απο το 80% της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίεπδα μέχρι το 2020». Ωστόσο, εν μέσω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα ο κ. Στουρνάρας

παρουσίασε στους εκπροσώπους των χωρών της Ευρώπης το τι έχει συμβεί έως τώρα στην ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, αναφέρθηκε
1. Στην μείωση του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης κατά 10% του ΑΕΠ από το 2009. Μάλιστα, η προσαρμογή του κυκλικού πρωτογενούς ισοζυγίου ανέρχεται στο 19% του ΑΕΠ.

2. Στην συρρίκνωση κατά 35% και πλέον του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στην περίοδο 2009-2013.

3. Στην απώλεια κατά 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

4. Στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να ήταν ελλειμματικό στο 14,9% του ΑΕΠ το 2008 και φέτος να εκτιμάται στο μηδέν ή και ελαφρώς θετικό.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «σήμερα είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον» και προέβλεψε ότι η ύφεση φέτος θα είναι 4% ή και χαμηλότερη (έναντι στόχου για 4,2%), ενώ εκτίμησε ότι η οικονομία θα γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ από το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα