Η επόμενη ημέρα του Κυπριακού «ΟΧΙ»- Τα δύο σενάρια διάσωσης

Δύο σενάρια θα επεξεργαστεί σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, το ένα εντός και το άλλο εκτός Τρόικας.

Σύμφωνα με το 24h.com.cy, τα δύο σενάρια είναι τα εξής:

Σενάριο 1: Με συμμετοχή Τρόικας και Ρωσίας

1. Κανονικά η αναχρηματοδότηση των τραπεζών

από τα 10 δισ. της απόφασης του eurogroup

2.Παράταση αποπληρωμής του Ρωσικού δανείου μέχρι το 2021 (2.5 δισ.)

3.Τέλος ενίσχυσης σε ένα ειδικό Ταμείο της χώρας με συμμετοχή μόνο των Κύπριων πολιτών. Παράλληλα ένα σχέδιο εσωτερικού δανεισμού, με δάνειο από τα Ταμεία Πρόνοιας.

4.Ρευστότητα απεριόριστη από τον ELA

5.Ρωσική δέσμευση για μεταφορά καταθετών στο νησί ώστε να παραμείνει η Κύπρος χρηματοπιστωτικό κέντρο

Σενάριο 2: Με συμμετοχή μόνο της Ρωσίας και εκτός η Τρόικα

Στην περίπτωση αυτή η Κύπρος ουσιαστικά θα προσπαθήσει να τακτοποιήσει τα του οίκου της μόνο με την ρωσική βοήθεια.

Παράλληλα:

1.Απευθείας εξαγορά της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου. Εδώ θα γίνει και η κεφαλαιοποίηση των 2,5 δισ. ευρώ.

2.Στρατηγικός ρόλος στην Ρωσία στο θέμα του τερματικού φυσικού αερίου.

3.Νέο δάνειο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Από την πλευρά του ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει πως η λύση που προτείνεται είναι μέσω των αποθεματικών συνταξιοδοτικών ταμείων και ταμείων προνοίας που συμποσούνται σε 3,5 δισ. ευρώ. Η συμπλήρωση των €5,8 δισ. θα γίνει είτε μέσω πιθανής βοήθειας από τρίτη χώρα όπως η Ρωσία, αλλά και η επιβολή ενός μικρότερου τέλους κουρέματος επί των καταθέσεων.

Στο τραπέζι παραμένει και η ελεγχόμενη χρεοκοπία των δύο μεγάλων τραπεζών, οι οποίες σήμερα στηρίζουν τη λειτουργία τους στη βοήθεια από την ΕΚΤ.

Με το σχέδιο αυτό οι ασφαλισμένες καταθέσεις και τα εξυπηρετούμενα δάνεια θα μεταφερθούν σε δύο νέες τραπεζικές οντότητες και τα υπόλοιπα θα τεθούν υπό καθεστώς εκκαθάρισης. Σήμερα θα αποφασιστεί και το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες.

Από την πλευρά της η εφημερίδα New York Times με σημερινή της ανταπόκριση από τη Μόσχα που έχει τίτλο «Προστατεύοντας τους δικούς τους, οι Ρώσοι εισηγούνται εναλλακτική λύση στον τραπεζικό φόρο» (Protecting Their Own, Russians Offer an Alternative to the Cypriot Bank Tax) αναφέρει πως «δρώντας σιωπηρά, η γιγαντιαία εταιρεία ενέργειας Gazprom,προσέφερε ιδιωτικό σχέδιο διάσωσης.

Πάντως οι εξελίξεις σήμερα αναμένεται να είναι ραγδαίες σε ό,τι αφορά το μέλλον της κυπριακής οικονομίας μετά την χτεσινή απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για απόρριψη της πρότασης του eurogroup.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει από χτες συγκαλέσει για σήμερα στις 9:00 π.μ. σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό για αντιμετώπιση της κατάστασης. Νωρίτερα στις 8:00 π.μ θα έχει συνάντηση στο Προεδρικό με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και στις 8:45 π.μ. με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.

Για τις 11:00 π.μ έχει προγραμματιστεί συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται από χτες στη Μόσχα για επαφές με τη ρωσική κυβέρνηση. Οπως ανακοινώθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χτες ημίωρη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία «διεξήχθη μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών». Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ρωσική πρωτεύουσα ο Ρώσος Πρόεδρος προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Μόσχα σε όποιο χρόνο θεωρεί κατάλληλο.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον Πρόεδρο της χώρας Κάρολο Παπούλια.

Από την πλευρά της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες βράδυ, επιβεβαιώνει την ετοιμότητα του Εurogroup να στηρίξει την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και επανέλαβε τη θέση του eurogroup, όπως την είχε διατυπώσει και τη Δευτέρα, ενώ η ΕΚΤ ανέφερε ότι θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική στήριξη προς τις κυπριακές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι η κυπριακή Βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων – που αποφάσισε το eurogroup – με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές.

Κατά τάχθηκαν 36 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους και τον ανεξάρτητο Ζαχαρία Κουλία.

Οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.

Η κρίσιμη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων, έγινε ενώ πλήθος κόσμου εχει συγκεντρωθεί έξω απο την Κυπριακή Βουλή. Τους διαδηλωτές ενθάρρυναν και ορισμένοι βουλευτές.

Πηγή: protothema

Keywords
Τυχαία Θέματα