H επιλογή της Κύπρου στα γερμανικά μέσα

Ιδιαιτέρως έντονες και ορισμένες φορές επικριτικές είναι οι αναλύσεις των γερμανικών εφημερίδων για το «ΌΧΙ» της Κύπρου στο «κούρεμα». Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση μονοπωλεί το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου, ο οποίος «βάζει κάτω» τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας.

«Υπάρχει η απειλή η Κύπρος να γίνει πειραματόζωο μία πολιτικής, η οποία χρειάζεται το ένα πολιτικό δάνειο μετά το άλλο» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Η φερόμενη ευρωπαϊκή κοινότητα αλληλεγγύης αποδεικνύεται, όταν η νομιμότητα είναι αδιάφορη, μία -ανοικτής έννοιας- απαίτηση για εκχωρήσεις... σαν να ήταν οι αποταμιευτές στρατιώτες, οι οποίοι οφείλουν να αποδέχονται κάθε παράγγελμα», συνεχίζει. Αν και η εφημερίδα επαναλαμβάνει τη ρητορική περί κυπριακού «πλυντηρίου», συνεχίζει να θεωρεί λάθος την απόφαση της προηγούμενης εβδομάδος στο Eurogroup.

Από τη μεριά της η Handelsblatt κινδυνολογεί αναφέροντας ότι «Η Κύπρος οδεύει προς τον γκρεμό». Όπως γράφεται, «το κυπριακό κοινοβούλιο απέρριψε το πακέτο του Eurogroup, ο κόσμος στη Λευκωσία πανηγυρίζει, όμως κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί -και στην ανάγκη η χώρα θα στραφεί στη Ρωσία». Η ψηφοφορία, σημειώνει η εφημερίδα, «σημαδεύτηκε από ισχυρά αντιευρωπαϊκές αναφορές».

Σε παρόμοιο ύφος και το δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, η οποία φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Φυγή στην αγκαλιά της Ρωσίας». Η εφημερίδα θεωρεί ότι σε περίπτωση αποχώρησης της Κύπρου από την Ευρωζώνη, μόνο η Ρωσία την διασώσει και «το νησί θα γίνει φέουδο της Μόσχας. Ο αποδιοπομπαίος τράγος έχει ήδη βρεθεί εδώ και καιρό και λέγεται Γερμανία». «H κυπριακή καταστροφή είναι πλέον κάτι παραπάνω από οικονομική καταστροφή και έχει μετατραπεί σε πολιτική κρίση», καταλήγει.

Παρομοίως, η Deutsche Welle θεωρεί «αβέβαιο το μέλλον της Κύπρου» μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, λέγοντας πως το Eurogroup είναι ακόμη πρόθυμο να προσφέρει στήριξη, ενώ η Λευκωσία κοιτάζει στην πλευρά της Μόσχας.

Από τη μεριά του το Spiegel με άρθρο του Κρίστιαν Ρίκερνς με τίτλο «Αναμέτρηση στην κυπριακή διάσωση» αναφέρει ότι το θέμα της Λευκωσίας έχει γίνει «δοκιμασία δύναμης» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου. «Το ποσό για το οποίο πρόκειται είναι, με τα δεδομένα των προηγούμενων πακέτων, σχεδόν αμελητέο, αλλά εάν το Eurogroup υποχωρήσει θα έχει γίνει σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εκβιαστεί», συνεχίζει το άρθρο, που καταλήγει αναφέροντας ότι «ο χρόνος πιέζει, οι τράπεζες δεν μπορούν να μείνουν κλειστές για πάντα».

Keywords
Τυχαία Θέματα