Γράφει ο Χρήστος Κολοβός: Θάνος Μικρούτσικος – Ο μεγαλύτερος «εν ενεργεία» συνθέτης

«Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία»

Το ελληνικό τραγούδι αρχίζει να αποκτά υπόσταση και ταυτότητα τη δεκαετία του ’60  με την εμφάνιση του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη – αν και θα ήταν αμέλεια να παραβλέψω τη συμβολή των υπέροχων βυζαντινών μελωδιών, των δημοτικών τραγουδιών, καθώς και τις μουσικές της Μικράς Ασίας, που στάθηκαν αφορμή να δημιουργηθεί το ρεμπέτικο τραγούδι, από τον Τσιτσάνη και τον Βαμβακάρη κατά κύριο λόγο, άλλα κι απο άλλους συνθέτες της εποχής.

Ο Τσιτσάνης και ο Βαμβακάρης υπήρξαν,  αναμφίβολα,

πρόδρομοι των παραπάνω μεγάλων συνθετών.

O Χατζιδάκις κι ο θεοδωράκης δημιούργησαν στέρεες μουσικές βάσεις ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλους δημιουργούς να μορφοποιήσουν και να διαμορφώσουν, εν τέλει, το τραγούδι όπως είναι σήμερα.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Θάνος Μικρούτσικος.

Ο Μικρούτσικος είναι ιδιάζουσα περίπτωση δημιουργού στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Πειραματίστηκε με ατονάλ στοιχεία στην «Καντάτα για τη Μακρόνησο», έργο πρωτοποριακό για την εποχή του, (με την αξεπέραστη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη).

Χρησιμοποίησε δυο κλαρινέτα και ένα πιάνο, στη «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ» (με την, επίσης, αξεπέραστη φωνή του Γιάννη Κούτρα), προσεγγίζοντας έτσι με διαφορετικό τρόπο το πολιτικό τραγούδι της εποχής…

Σε μια εποχή έντονων πολιτικών ζυμώσεων ο Μικρούτσικος τολμά έναν μη πολιτικό δίσκο τον «Σταυρό του Νότου», συστήνοντάς μας τον Νίκο Καββαδία, που κατά τη γνώμη μου είναι ένας απο τους 5 καλύτερους δίσκους απο καταβολής ελληνικού τραγουδιού. Σταθμός στην πορεία του συνθέτη είναι ο δίσκος «Εμπάργκο», που περιλαμβάνει την υπέροχη «Πιρόγα», σε μια ευτυχή συγκυρία του συνθέτη με τον ποιητή -στιχουργό Άλκη Αλκαίο.

Στα ύστερα χρόνια ο Μικρούτσικος ανοίχτηκε σε ευρύτερα θέματα και τραγουδιστικά και συνθετικά, δίνοντας εξαιρετικές συνθέσεις σε μια εποχή αμηχανίας και στείρας δημιουργικής γραφής, γράφοντας τραγούδια όπως η «Ελένη», το «Ανεμολόγιο» και η «Ρόζα», οριοθετώντας με σαφήνεια το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.

Ο Μικρούτσικος είναι ο μόνος συνθέτης εκείνης της γενιάς των μεγάλων δημιουργών που βρίσκεται ακόμα «εν ενεργεία», για τον απλούστατο λόγο ότι αφουγκράστηκε την κάθε εποχή και τη μετουσίωσε σε τραγούδι…

Πηγή: aixmi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα