Οι Βαυαροί επιμένουν … «ανθελληνικά»

Ο γνωστός για τις μη απόλυτα φιλελληνικές απόψεις του Υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βαυαρίας, Markus Söder, σημαίνον στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος CSU, επέτεινε εκ νέου την κριτική του για την Ελλάδα σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό “Focus”.

Ο Söder νιώθει ότι η χώρα τιυ επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο: «Οι κίνδυνοι γίνονται για την Γερμανία μεγαλύτεροι. Οι οίκοι αξιολόγησης μας έχουν ήδη προειδοποιήσει γι’ αυτό. Γι’ αυτό το λόγο θα με προβλημάτιζε

να χαρίσω τόκους. Και το να δημιουργήσουμε στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό άλλον έναν επιπρόσθετο για απευθείας πληρωμές στην Ελλάδα, είναι αδιανόητο», είπε σχετικά.

Ο Βαυαρός υπουργός επιχειρηματολόγησε ακόμα υπέρ της κατάστρωσης ενός plan b από την Γερμανία, μιας και φοβάται ότι η χώρα του θα αναλάβει υπερβολικό βάρος μέσω των πακέτων στήριξης κι αυτό το θεωρεί χειρότερο ενδεχόμενο από μια συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας. Το κόμμα του δεν θέλει μια Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία το ένα κράτος χρηματοδοτεί το άλλο, αλλά μια Ένωση με ισότιμους και δυνατούς εταίρους.  «Στην περίπτωση της Ελλάδας δεν βλέπω κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον», ήταν η ευθεία αιχμή του Söder για την χώρα μας.

Επιπλέον, ο Söder μίλησε και για νομοθετικές παρεμβάσεις ως προς την Bundesbank και τάχθηκε υπέρ της χορήγησης σε αυτήν δικαιώματος βέτο σε όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής, μιας και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένη να συμβουλεύεται την Κεντρική Τράπεζα της χώρας προτού λάβει σημαντικές αποφάσεις. Παρόλα αυτά, κατά την γνώμη του, θα μπορούσε η κυβέρνηση να παραβλέψει το βέτο, εξηγώντας όμως ειδικά τους λόγους που δεν ακολούθησε την άποψή της.

Το νέο «χτύπημα» Söder έρχεται αμέσως μετά τις αντίθετες συστάσεις του Προέδρου του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, και φανερώνει ότι η χώρα μας έχει αρκετή ακόμα απόσταση να διανύσει εωσότου πείσει όλες τις τάσεις στην Γερμανία ότι θα πρέπει να αποδεχθούν την μακροπρόθεσμη παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Ενόσω αυτές οι φωνές, που διαθέτουν μεγάλη επιρροή στο εσωτερικό, εξακολουθούν να ακούγονται ηχηρά, το στοίχημα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και ειδικότερα επενδύσεων από την Γερμανία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κερδηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα