Αισιοδοξία για επιτυχία της επαναγοράς ομολόγων

Με ένα σμπάρο… τρία τρυγόνια θέλει να πετύχει η κυβέρνηση, που προσδοκά την επαναγορά χρέους 30 δισ ευρώ με καταβολή 10 δισ ευρώ.

Από χθες το βράδυ ένας άνεμος αισιοδοξίας πνέει στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου, καθώς διαρρέουν ότι η επαναγορά ομολόγων έχει πετύχει και ότι άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση των 44 δις από την τρόϊκα.

Οι ελληνικές τράπεζες δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένες να προσφέρουν το σύνολο των ομολόγων που έχουν στην

κατοχή τους και πάντως το ποσό αυτό θα είναι τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα εξαιρετικά αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και από το εξωτερικό καθώς έως τώρα έχει καταγραφεί προσφορές της τάξεως των 16 δισ. ευρώ τόσο από τα hedge funds όσο και από άλλους.

Η προθεσμία υποβολής των προσφορών για τη συμμετοχή στη δημοπρασία των ελληνικών κρατικών ομολόγων έληξε χθες το απόγευμα και η διαδικασία καταμέτρησης απαιτεί αρκετές ώρες προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για τα ποσοστά συμμετοχής.

Συνολικά η Ελλάδα προσδοκά όφελος της τάξης των 20 δισ. ευρώ καθώς θα κληθεί να πληρώσει περίπου 10 δισ. εξαγοράζοντας κρατικό χρέος της τάξης των 30 δισ.

Επόμενο βήμα θα είναι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Δεκεμβρίου όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των δανειστών και εταίρων μας για την εκταμίευση των 44 δισ. υπέρ της Ελλάδας

Keywords
Τυχαία Θέματα