Η Μόνικα Κασάνη για τις... βραδιές σινεμά στην "Τεχνόπολις"

"Cool in the Summer: Από τη Σκανδιναβία στο Χόλλυγουντ". Η "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων μετατρέπεται από τις 12 μέχρι τις 14 Ιουλίου σε θερινό σινεμά και ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος συναντά τον αμερικάνικο στη σκιά της Ακρόπολης. Η υπεύθυνη επικοινωνίας της "Τεχνόπολις", Μόνικα Κασάνη, μιλάει στο Tottblog γι' αυτό το μοναδικό αφιέρωμα...
Open Air Cinema για δεύτερη φορά φέτος στην «Τεχνόπολις». Πώς νιώσατε
την ανταπόκριση του κόσμου την πρώτη φορά πέρυσι;

Ειλικρινά, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Το κοινό αγκάλιασε τη νέα, μέχρι πέρσι πρωτοβουλία της Τεχνόπολης να ενσωματώσει στο πρόγραμμα της την 7η τέχνη. Φέτος, λοιπόν, μετά την περσινή επιτυχία του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, η Τεχνόπολη διοργανώνει ένα τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα τις σκανδιναβικές ταινίες και τα αμερικάνικα remakes τους.

Γιατί επιλέξατε αυτό ως θέμα;

Ανέκαθεν ο Ευρωπαϊκός κινηματογράφος ξεχώριζε για το πρωτότυπο σενάριο, τη σκηνοθεσία και τη φωτογραφία του. Ο άνθρωπος που συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στην ανάδειξη του ευρωπαϊκού κινηματογράφου διεθνώς, ο Μπέργκμαν, ήταν Σκανδιναβός και έχει καθιερώσει μια μακρά και ουσιαστική παράδοση κινηματογράφου εκεί, με αποτέλεσμα να έχουμε εκπληκτικούς δημιουργούς από τις χώρες αυτές που διαπρέπουν σήμερα, πχ. ο Τρίερ. Επίσης, μέσα στην τελευταία δεκαετία οι σκανδιναβικές χώρες έχουν λάβει μέρος και διακριθεί σε διάφορα φεστιβάλ, επιβεβαιώνοντας την παράδοση που τις θέλει πρωτοπόρους σε ορισμένα κινηματογραφικά ζητήματα. Τα τελευταία χρόνια η τάση στο Hollywood είναι τα remakes ευρωπαϊκών ταινιών που ενίοτε γίνονται και blockbusters. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν το πρώτο μέρος της τριλογίας Millennium του Sting Larson με τίτλο «Το κορίτσι με το τατουάζ» που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Επομένως, εφόσον έχει θεσμοθετηθεί ένας επιτυχημένος δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο διαφορετικές σχολές κινηματογράφισης, όπως η ευρωπαϊκή και η αμερικανική, η Τεχνόπολη είναι ιδιαίτερα ευτυχής που θα φωτίσει παραπάνω τη σχέση αυτή.

Στο πρόγραμμα προβολών δεν δείχνετε την ίδια μέρα την πρωτότυπη ταινία και το ριμέικ της, έτσι ώστε οι θεατές να κάνουν άμεσα τη σύγκριση. Για ποιον λόγο;

Μέσα από συνολικά πέντε ταινίες, που κινούνται ανάμεσα στο δράμα και το αστυνομικό θρίλερ, έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε την ιδιότυπη σχέση μεταξύ σκανδιναβικού και αμερικανικού σινεμά, όπως αυτή προκύπτει από τη σχέση του σκανδιναβικού «πρωτοτύπου» και της αμερικανικής μεταφοράς. Πέρα, ωστόσο, από την όποια σύγκριση, που μπορεί εύλογα να επιχειρηθεί μεταξύ των συγκεκριμένων ταινιών, πρόκειται για πέντε ολοκληρωμένες ταινίες, τις οποίες αξίζει να δει κανείς και ως μεμονωμένα έργα. Ο σκοπός μας δεν είναι η άμεση σύγκριση αλλά η προβολή πέντε ταινιών που η υπόθεση τους είναι κοινή. Άλλωστε η προβολή του πρωτότυπου και του αμερικάνικου remake την ίδια μέρα θα ήταν κουραστικό για το κοινό που δεν είναι ειδικευμένο.

Για όσους δεν επισκέφθηκαν την περσινή διοργάνωση, δώστε μας λίγο τη
Keywords
Αναζητήσεις
monika kasani
Τυχαία Θέματα