Βρήκαν την ευκαιρία και βγήκαν σεργιάνι…

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ

Έντονη αεροναυτική δραστηριότητα καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο. Πλου σε ελληνικά χωρικά ύδατα έκανε η τουρκική κορβέτα «TCG BAFRA», που πλησίασε τις ακτές των νησιών Ευβοίας και Άνδρου (Στενό Καφηρέα). Πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού, αλλά και μαχητικά αεροσκάφη, παρακολουθούσαν την κίνηση του τουρκικού πολεμικού πλοίου μέχρι να φύγει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Bilim2» κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου,

αλλά εκτός των χωρικών μας υδάτων, σε διεθνή ύδατα. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με ωκεανογραφικές έρευνες του τουρκικού πλοίου «Bilim2» σε διεθνή ύδατα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, ανέφερε τα εξής: «Από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας αναγγέλθηκε στις 18 Μαρτίου με NAVTEX ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο “Bilim2”, το οποίο ανήκει στη Διεύθυνση Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής της Άγκυρας, πρόκειται να πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες κατά το χρονικό διάστημα από 18 έως 21 Μαρτίου 2013 σε διεθνή ύδατα, που επικαλύπτουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Για τη διενέργεια θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας στα υπερκείμενα ύδατα ελληνικής υφαλοκρηπίδας απαιτείται πρότερη γνωστοποίηση, με την παροχή όλων των σχετικών στοιχείων στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επειδή δεν υπήρξε ενημέρωση από τουρκικής πλευράς, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί στις δέουσες ενέργειες».
Με εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου ενεργοποιήθηκε, στο πλαίσιο άσκησης ετοιμότητας, το εθνικό σύστημα αεράμυνας της χώρας.
Συγκεκριμένα, τέθηκε σε συναγερμό το σύνολο των αεροπορικών δυνάμεων της δύναμης ταχείας αντίδρασης με σκοπό την προσβολή ναυτικής δύναμης!
Έγινε επιχειρησιακή ενεργοποίηση του Συστήματος Αεράμυνας της χώρας με συμμετοχή του συνόλου των σταθμών ελέγχου (ΣΑΕ), των κέντρων επιχειρήσεων, των αντιαεροπορικών (Α/Α) συστημάτων και όπλων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Στελέχη των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο δημιουργίας έντασης στο Αιγαίο, σε μια περίοδο δοκιμασίας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο.

ΡΩΣΙΑ: Ναυτική βάση στην Κύπρο;

Ρωσική βοήθεια στην Κύπρο με αντάλλαγμα μια ναυτική εγκατάσταση στο νησί αναφέρεται ότι προσέφερε ο πρόεδρος Πούτιν, σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόγλωσσης τουρκικής εφημερίδας «Ηurriyet Daily News», που επικαλείται πηγές στο Κρεμλίνο. Επίσης, σύμφωνα με το Stratfor (αναλύσεις με διεθνές κύρος), πηγές της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας δήλωσαν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να δώσει δάνειο στην Κύπρο. Ποιο θα είναι το αντάλλαγμα; Όπως υποστηρίζει το Stratfor, μία ναυτική βάση για τη Ρωσία στην Κύπρο, τώρα που το Ταρτούς της Συρίας φαίνεται να χάνεται.
«Η στρατηγική θέση του νησιού στα ανοιχτά των ακτών των Λεβαντίνων, η παραδοσιακή αντίθεσή της με την Τουρκία, η άρνηση της Τουρκίας να γίνει η Κύπρος μέλος του ΝΑΤΟ και το δυναμικό των πηγών υδρογονανθράκων τής δίνουν σημαντικές δυνατότητες επιρροής σε συντονισμό με το Ισραήλ και τη Ρωσία» αναφέρει η ανάλυση του Stratfor.

Keywords
Τυχαία Θέματα