Το μετέωρο βήμα της Κύπρου…!!!

Θα ήθελα να ξεκινήσω το άρθρο με μία σύντομη ιστορική αναδρομή των σημαντικότερων κοινωνικο-οικονομικών γεγονότων στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Οκτωβριανά: Το 1931 και ενώ η Κύπρος τελούσε υπό αποικιοκρατικό καθεστώς του Βρετανικού Στέμματος, υποβλήθηκε βαριά φορολογία από τον βρετανό κυβερνήτη. Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από το νομοθετικό συμβούλιο και όταν τον Οκτώβριο του ’31 ο κυβερνήτης προσπάθησε να το εφαρμόσει έτσι και αλλιώς

ξέσπασε εξέγερση με αιματηρά γεγονότα. Η εξέγερση τελικά κατεστάλη με την παρέμβαση της αστυνομίας.

Συνθήκες Ζυρίχης – Λονδίνου: Το 1959 υπεγράφησαν μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας οι Συνθήκες Ζυρίχης – Λονδίνου, σύμφωνα με τις οποίες ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο κράτος. Οι Ελληνοκύπριοι το έβλεπαν σαν ένα βήμα προς τη πλήρη ένωση με την Ελλάδα και οι Τουρκοκύπριοι με τη σειρά τους με την Τουρκία, αφού θα προηγούνταν η διχοτόμηση της και η ίδρυση ανεξάρτητου Τουρκοκυπριακού κράτους. Η μεγάλη Βρετανία δεν επιθυμούσε ούτε τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, ούτε τη διχοτόμηση σε δύο ανεξάρτητα κράτη. Το σύστημα αυτό δεν λειτούργησε γιατί η κάθε πλευρά ήθελε να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα.
«13 σημεία» : To 1963 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος πρότεινε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα (13 σημεία) τα οποία η Τουρκοκυπριακή πλευρά θεώρησε ως αλλαγή της Συμφωνίας Ζυρίχης – Λονδίνου. Στην ήδη τεταμένη κατάσταση δόθηκε η αφορμή στις 21 Δεκεμβρίου του 1963 για να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια. Αστυνομική περίπολος θέλησε να ερευνήσει αυτοκίνητο στο οποίο επενέβαιναν Τουρκοκύπριοι, μετά από πληροφορίες για τη μεταφορά όπλων από Τουρκοκύπριους παραστρατιωτικούς. Οι Τουρκοκύπριοι αρνήθηκαν και το συμβάν καταλήγει σε συμπλοκή με βίαια επεισόδια να εξελίσσονται και τις επόμενες μέρες στις πόλεις της Λάρνακας, της Αμμοχώστου και στην Κερύνεια.

Σχέδιο Ανάν: Το σχέδιο αφορούσε τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους με δύο ομόσπονδα κρατίδια. Η εξουσία στην ομοσπονδία θα μοιραζόταν ανάμεσα στις δύο κοινότητες με ένα πολύπλοκο σχήμα και ο πρόεδρος θα εναλλασσόταν ανά 20 μήνες. Το σχέδιο υποβλήθηκε τον Απρίλιο του 2004 και ενώ ψηφίστηκε από την Τουρκοκυπριακή πλευρά, απορρίφθηκε από την Ελληνοκυπριακή.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. ωστόσο εξαιρείται ρητά ο Βορράς από την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

Στη σύντομη αυτή αναδρομή διαφαίνεται η πολυπλοκότητα του Κυπριακού ζητήματος και τα διαφορετικά συμφέροντα που εμπλέκονται διαχρονικά κατά την ιστορική πορεία της Μεγαλονήσου.
Ιδιαίτερα μετά το 1974 το «Κυπριακό» εμφανίζεται ως το πρόβλημα των χαμένων ευκαιριών. Στην προσπάθεια να επιτευχθεί το μέγιστο έχουν χαθεί κεκτημένα.
Μετά τα τελευταία γεγονότα των ημερών η διεθνής κοινότητα παραμένει μουδιασμένη για τις επιπτώσεις του «όχι» της κυπριακής βουλής στο κούρεμα των καταθέσεων κατά 10%. Πόσο κοντά βρίσκεται η Κύπρος στη χρεοκοπία?
Το «όχι» της Κυπριακής Βουλής των αντιπροσώπων διανθίστηκε με εθνικοπατριωτικές κορώνες λένε κάποιοι. Και κάποιοι άλλοι από κάποια μεγαλοδικηγορικά γραφεία που εξυπηρετούσαν τα μαύρα συμφέροντα διεθνών εταιριών. Πάντως για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων των εργατών,αγροτών,των συνταξιούχων, μισθωτών , που θα χάσουν τις καταθέσεις και θα πεινάσουν, που θα βρεθούν χωρίς φάρμακα χωρίς πετρελαίο δεν ακούω καμιά πολιτική φωνή να τούς υπερασπίζεται όπως π χ ΣΥΡΙΖΑ που έστειλε αντιπροσωπία Βουλευτών για να ενθαρρύνουν το ΟΧΙ για να επιβεβαιώσουν την ανεγκέφαλη οικονομική τους πολιτική ( όλα ή τίποτα)λές και πληρώνουν αυτοί? ο αέρας είναι τζάμπα .Τώρα που η πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων είναι 25% τι λέει η κυρία Δούρου και ο κύριος Λαφαζάνης. Η Κύπρος μέχρι σήμερα με την ομπρέλα της ευρωπαικής ένωσης είχε εξασφαλισμένη ευημερία ,ασφάλεια ισχυρή οικονομία. Η προσγείωση στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι ένα ακόμη βήμα πίσω στην ιστορία της μεγαλονήσου.

Keywords
Τυχαία Θέματα