Τονωτική ένεση Στυλιανίδη-Σταϊκούρα στους Δήμους

Αναστέλλεται για τον μήνα Οκτώβριο η παρακράτηση των τοκοχρεολυσίων, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για τους δήμους των οποίων η μηνιαία παρακράτηση υπερβαίνει το 35% του αποδοτέου ποσού της τακτικής χρηματοδότησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η ρύθμιση αυτή αφορά 71 Δήμους και το ύψους του ποσού ανέρχεται στα 7 εκ. ευρώ περίπου, ενώ ακόμη αποφασίσθηκε να εφαρμοστεί περίοδος χάριτος, έως

δύο ετών, εντός της οποίας θα καταβάλλονται από τους δήμους μόνο τόκοι κι ακόμη θα μειωθεί το επιτόκιο των συναφθέντων δανείων κατά μονάδα 0,5%.

Το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί τροπολογία για τη ρύθμιση των δανείων των ΟΤΑ προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με στόχο την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους κατά 8 έτη. Η ρύθμιση εκτιμάται ότι θα επιφέρει μειώσεις στις τοκοχρεολυτικές δόσεις των ΟΤΑ, κατά μέσο όρο, της τάξης του 42% και αυξάνει έμμεσα τις αποδόσεις των ΚΑΠ κατά περίπου 90 εκ. ευρώ. Τις αποφάσεις αυτές, ο αρμόδιος υπουργός, κ. Στυλιανίδης, τις έθεσε υπόψη και του προεδρείου της ΚΕΔΕ με το οποίο συναντήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Σήμερα ανακοινώνονται σημαντικά μέτρα για την οικονομική ανακούφιση των δήμων», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας : «Το υπουργείο Εσωτερικών και οι ΟΤΑ θα σταθούμε με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε στο πλευρό της κοινωνίας που δοκιμάζεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα