Το βαρύ πρόγραμμα της τρόικας

Διαδοχικές συναντήσεις για τις επόμενες ημέρες έχει στο πρόγραμμά της η τρόικα για τις επόμενες ημέρες, ενώ κρίσιμα ραντεβού είναι σε εξέλιξη. Στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης σήμερα το κλίμα είναι τεταμένο καθώς προς αξιολόγηση βρίσκεται η οικονομία της χώρας.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών συναντώνται με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Γιάννη Βρούτση, με τον οποίο θα συζητήσουν την πορεία εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων,

την εκρηκτική άνοδο της ανεργίας αλλά και τον κατώτατο μισθό.

Ειδικότερα, σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση που έχουν από τις 10 το πρωί οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Επί τάπητος θα βρεθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και ο συντελεστής του ΦΠΑ στα είδη εστίασης.

Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο της συζήτησης τίθεται το οικονομικό σκέλος της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο, δηλαδή η εξοικονόμηση που προγραμματίζεται από την αποχώρηση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα τη ρύθμισης των δανείων των νοικοκυριών. Την Πέμπτη, το ραντεβού της τρόικας με τον πρωθυπουργό.

Την Πέμπτη το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντάται με τους εκπροσώπους της τρόικας και στο «μικροσκόπιο» θα βρεθούν η πορεία του προγράμματος μέχρι αυτή τη στιγμή αλλά και ενδεχόμενες αλλαγές σε τρία βασικά σημεία του Μνημονίου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το κλίμα αυτήν την ώρα είναι ώριμο προκειμένου η Αθήνα να ζητήσει:

Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.
Τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Την προώθηση ρυθμίσεων μεγαλύτερης διάρκειας σε ό,τι αφορά τις οφειλές στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στις τράπεζες («κόκκινα» δάνεια).

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αισιοδοξούν ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο πριν την τουριστική σεζόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα