Την επιστροφή της Αμμοχώστου ζητά ο Αναστασιάδης

Το ζήτημα της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της προάγει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ως κομβικό σημείο για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Ο ίδιος προσθέτει πως η Τουρκία πρέπει έμπρακτα να αποδείξει την ευνοϊκή της διάθεση για την επίλυση του Κυπριακού και να πάψει να περιορίζεται σε διακηρύξεις και

απειλές.

Επεσήμανε παράλληλα ότι το Κυπριακό ήταν, είναι και θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα και δεν μπορεί κανενός να διαφεύγει ότι όταν η πατρίδα σου κατέχεται δεν είναι δυνατόν να σκέφτεσαι περί άλλων.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «θα ήθελα να τονίσω πως παρόλο που την υφιστάμενη χρονική περίοδο αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα μας, αυτό δεν μας αποτρέπει από το να προετοιμαζόμαστε για την έναρξη συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης η οποία δεν θα παραγνωρίζει τις διεκδικήσεις και ανησυχίες του κυπριακού Ελληνισμού και η οποία θα οδηγήσει στην πλήρη απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα και στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μια λύση, συνέχισε, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ε.Ε. -στην οποία η Κύπρος ευτύχησε και ευτυχεί να είναι μέλος- «και η οποία θα οδηγήσει στην επανένωση της πατρίδας μας και τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στην ευημερία και την ειρηνική συμβίωση».

«Θέση μας είναι ότι η ανάληψη ουσιαστικών ενεργειών, με στόχο την υποβοήθηση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, δύναται να συμβάλει θετικά και να προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα