Συναγερμός (και) στην Αθήνα

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ

Η Ελλάδα «βυθίζεται» στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και η κυβέρνηση αναζητά διεξόδους από το σημερινό υφεσιακό (είναι η έκτη χρονιά που η οικονομία είναι σε ύφεση) και ηφαιστειακό (αναμένεται κοινωνική έκρηξη) αδιέξοδο. Όμως, είναι υποχρεωμένη να έχει επικεντρωμένο το ενδιαφέρον της και στις δραματικές εξελίξεις που συντελούνται στα παλαιστινιακά εδάφη, στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία και στο Ιράν. Είναι σαφές ότι η έκβαση των κοσμογονικών εξελίξεων,

σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή (Βόρεια Αφρική, Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Αραβική Χερσόνησο) θα επηρεάσει αποφασιστικά και την πορεία μειζόνων εθνικών προβλημάτων, όπως είναι και η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αλλά και, κυρίως, η Ασφάλεια του Ελληνισμού (Ελλάδα και Κύπρος).
Στα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, οι συσκέψεις και οι αναλύσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων είναι συνεχείς, ενώ οι υπουργοί Δ. Αβραμόπουλος και Π. Παναγιωτόπουλος μετέχουν σε ειδικές συσκέψεις που γίνονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Γάζα, χαιρέτισε τους διπλωματικούς χειρισμούς της αιγυπτιακής πλευράς και του προέδρου Μόρσι προσωπικά, που είχαν ως αποτέλεσμα την επίτευξη της συμφωνίας, η οποία δίνει μια ευκαιρία για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.
Μετά από οκτώ μέρες φονικών εχθροπραξιών, η παρέμβαση της αμερικανικής διπλωματίας ήταν επιτυχής, αφού κατόρθωσε να πείσει την Αίγυπτο, τη Χαμάς και το Ισραήλ να συμφωνήσουν να σταματήσουν προσωρινά οι φονικές εχθροπραξίες και να εργαστούν για μια κατάπαυση του πυρός βιώσιμη και για μια μακροπρόθεσμη λύση του Παλαιστινιακού. Ωστόσο, εγείρονται αρκετές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, αφού από πολλές πλευρές εκτιμάται ότι η επιτευχθείσα συμφωνία είναι εύθραυστη και θνησιγενής.

Γενικευμένη σύρραξη

Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη εξακολουθεί να είναι σοβαρή και είναι υπαρκτή η πιθανότητα να εξελιχθεί σε γενικευμένη ένοπλη σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Επειδή κατά πάσα πιθανότητα και αυτή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια, η πληγή του Παλαιστινιακού θα παραμένει ανοιχτή, εφόσον η στρατιωτική λύση θα προηγείται της διπλωματικής και πολιτικής επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος.
Επιπλέον, οι μέχρι τώρα ενδείξεις συνηγορούν στην εκτίμηση ότι πιθανή επανάληψη της σύγκρουσης Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν θα είναι περιορισμένη, τοπικού χαρακτήρα. Το πιθανότερο είναι το συγκρουσιακό περιβάλλον να «απλωθεί» και πέρα από τα παλαιστινιακά εδάφη, στην εύφλεκτη περι

Keywords
Τυχαία Θέματα