Συλλήψεις για ακατάλληλα φάρμακα και σκευάσματα εξωσωματικής

Με εταιρείες «μαϊμού» αγόραζαν μεγάλες ποσότητες ακριβών ελληνικών φαρμάκων (αντικαρκινικά κ.ά), σε λιανική τιμή, προκαλούσαν τεχνητή έλλειψη φαρμάκων στην ελληνική αγορά, και στη συνέχεια, με τη χρήση εικονικών τιμολογίων, μέσω βουλγαρικής εταιρείας τα εξήγαγαν σε Γερμανία και Σουηδία, 4-5 φορές πάνω από την τιμή που τα είχαν αγοράσει. Γιατροί, ιατρικοί επισκέπτες, φαρμακοποιοί, ιδιοκτήτες αποθηκών φαρμάκων, υπάλληλοι φαρμακευτικών εταιρειών, εμπλέκονται σύμφωνα με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας

και του ΣΔΟΕ, στο δαιδαλώδες κύκλωμα.

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και του ΣΔΟΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κομοτηνή και Ναύπακτο. Έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 10 άτομα. Η έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου 8 μήνες από μία κωμόπολη της Πελοποννήσου όταν διαπιστώθηκε η μεγάλη κατανάλωση ακριβών φαρμάκων, δυσανάλογα του πληθυσμού της, γραμμένα σε βιβλιάρια «υγειών» ασφαλισμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης είχε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορούσε την εισαγωγή λαθραίων φαρμάκων και σκευασμάτων για εξωσωματική γονιμοποίηση από την Τουρκία, χωρίς την πιστοποίηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Η χορήγηση γινόταν μέσω ιατρείων και κέντρων εξωσωματικής, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Ενδεικτικό παράδειγμα η περίπτωση γιατρού που πωλούσε τέτοια λαθραία σκευάσματα εξωσωματικής, με κάλυψη από τον ασφαλιστικό φορέα, σε γυναίκες που ήδη κυοφορούσαν…

Το δεύτερο σκέλος, είχε να κάνει με την παράνομη εξαγωγή τεράστων ποσοτήτων αντικαρκινικών φαρμάκων και άλλων ακριβών σκευασμάτων ευρείας χρήσης, όπως και Viagra, σε Γερμανία και Σουηδία. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και του ΣΔΟΕ, μέλη του κυκλώματος είχαν συστήσει «ανύπαρκτη» εταιρεία με έδρα την Καλλιθέα, μέσω της οποίας εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια, που δικαιολογούσαν τις αγορές και εξαγωγή των φαρμάκων.

Μέσω της «μαϊμού» εταιρείας, πιθανόν και άλλων ίδιου τύπου σε περιοχή της Δυτικής Αττικής, τα μέλη του κυκλώματος αγόραζαν μαζικά μεγάλες ποσότητες των ακριβών ελληνικών φαρμάκων, από φαρμακεία, προκαλώντας τεχνητή έλλειψη στην αγορά.

Εν συνεχεία μέσω εταιρείας στη Βουλγαρία με πλαστά παραστατικά, τα εξήγαγαν σε χώρες του εξωτερικού και κυρίως Γερμανία και Σουηδία, όπου τα συγκεκριμένα σκευάσματα πωλούνταν σε 5πλάσια τιμή. Τονίζεται ότι η απώλεια για το ελληνικό δημόσιο από τους διαφυγόντες φόρους και δασμούς αυτών των παράνομων εισαγωγών-εξαγωγών, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε φαρμακαποθήκη στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 400 εικονικά τιμολόγια αγοράς μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων από τη «μαϊμού» εταιρεία με έδρα την Καλλιθέα.

Η μεγάλη επιχείρηση αστυνομίας και ΣΔΟΕ βρίσκεται σε εξέλιξη και σήμερα αναμένεται να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για τα πρώτα αποτελέσματα της. Mε αφορμή τις αποκαλύψεις για νέο κύκλωμα φαρμάκων που δρούσε τα τελευταία χρόνια, το υπουργείο Υγείας αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι «η ασυδοσία, παρανομία και παραβατικότητα στο χώρο της διακίνησης φαρμάκου, θα λάβει τέλος. Στόχος είναι να καθαρίσει το τοπίο».

Παράλληλα γίνεται γνωστό ότι κατατέθηκε στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης Σχέδιο Νόμου, που αφορά την αυστηροποίηση των ποινών των παραβατών, όλων όσων εμπλέκονται στη διακίνηση και εμπορία φαρμάκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα