Τα «ναι» και τα «όχι» των… Κυριακών

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Διαφορετική θα είναι η αυριανή Κυριακή για το κέντρο της Θεσσαλονίκης αφού μετά τις αποφάσεις που έχουν παρθεί εδώ και αρκετές μέρες τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά, θυμίζοντας κατά κάποιο τρόπο… Χριστούγεννα, αφού μέχρι σήμερα το αγοραστικό κοινό της πόλης είχε την ευκαιρία να κάνει τις αγορές του την ημέρα που θεωρείται ως η συνηθέστερη αργία μόνο την περίοδο των εορτών.

Όσο

για τους εμπόρους; Φαίνεται να έχουν ανάμεικτα συναισθήματα για το γεγονός ότι θα σηκώσουν τα ρολά των καταστημάτων τους αύριο, με αρκετούς να αντιτίθενται στο μέτρο, είτε γιατί θεωρούν ότι θα ταλαιπωρηθούν χωρίς να έχουν ανάλογο κέρδος, είτε γιατί θα αναγκαστούν να κάνουν επιπλέον έξοδα για να λειτουργήσουν την επιχείρηση τους μια μέρα παραπάνω μέσα στην εβδομάδα, χωρίς να γνωρίζουν εάν ο τζίρος θα καλύψει απώλειες όπως την απασχόληση υπαλλήλων μια μέρα επιπλέον.

Την ίδια ώρα, οι Θεσσαλονικείς φαίνεται να βλέπουν την εφαρμογή του μέτρου με θετική ματιά, παρόλο που η αγοραστική τους δύναμη έχει μειωθεί εξαιτίας των περικοπών στο εισόδημα τους.

Άλλωστε αυτό είναι και ένα από τα κυριότερα επιχειρήματα των εμπόρων που φέρνουν αντιρρήσεις στο να ανοίξουν τα μαγαζιά τους Κυριακή, αφού όπως λένε οι ίδιοι, το πρόβλημα δεν είναι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά το γεγονός ότι η πελατεία τους έχει μειωθεί, αφού δε διαθέτει χρήματα για να αγοράσει εμπορικά είδη.

Αγγαρεία παρά… ευκαιρία

Η επιπλέον κούραση, τα πρόσθετα έξοδα και μια άγνωστη ακόμα τακτική για τους Έλληνες επιχειρηματίες και καταναλωτές είναι οι λόγοι που κάνουν τους περισσότερους εμπόρους στο να αντιδρούν στο μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων τους τις «επτά Κυριακές το χρόνο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη νομοθεσία που προωθήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η Karfitsa βρέθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συζήτησε με τους εμπόρους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα ανοίξουν, βλέποντας όμως τη συγκεκριμένη κίνηση σαν αγγαρεία, παρά ως ευκαιρία.

«Πιστεύω ότι θα είναι κάτι κουραστικό παρά θα αποφέρει χρήματα στους καταστηματάρχες. Δεν είναι ότι ο κόσμος δεν κατεβαίνει στην αγορά. Δεν έχει χρήματα να ψωνίσει», υποστηρίζει η κ. Τσαϊρέλη, που διαθέτει κατάστημα με τσάντες και αξεσουάρ στην οδό Κομνηνών. «Μπαίνουν στο κατάστημα και κοιτάνε. Εάν υπήρχε ευχέρεια χρημάτων, ο κόσμος θα ψώνιζε.

Με μια Κυριακή που θα ανοίξουμε και θα κάνουμε ένα α’ ποσό και αυτό ίσως το κάνουμε, δε θα δικαιολογείται το άνοιγμα της Κυριακής. Ποιο πολύ το βλέπουμε σαν αγγαρεία. Αν ήταν στο χέρι μου δε θα άνοιγα», σημειώνει χαρακτηριστικά η έμπορος.

Το γεγονός ότι δεν είναι υπέρ του μέτρου, αλλά θα λειτουργήσει τις ώρες που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, δηλαδή από τις 11 το πρωί, έως τις 5 το απόγευμα, επισημαίνει ο ιδιοκτήτης καταστήματος ενδυμάτων στην οδό Ερμού, Πάρις Χυτήρογλου. «Τον επιχειρηματία τον συμφέρει να έχει δουλειά, εάν δεν έχουμε κόσμο σημαίνει ότι το μέτρο είναι αποτυχημένο. Πρέπει να πούμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει τουρισμό μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε δεν ευνοείται κάποια ιδιαίτερη εμπορική κίνηση την Κυριακή».

«Δεν υπάρχει καμία τουριστική κίνηση προκειμένου να δικαιολογηθεί το άνοιγμα της Κυριακής. Οι τουρίστες δεν είναι τέτοιοι που θα κάνουν αγορές σε εμπορικά είδη, πέρα από κάποια τρόφιμα ή σε καφέ. Δε νομίζω να απέχουμε από αυτό που έχουμε τις άλλες ημέρες», εξηγεί η κ. Ελευθερία, ιδιοκτήτρια καταστήματος με αξεσουάρ στην Παλαιών Πατρών Γερμανού.

«Εκτός ελληνικής νοοτροπίας»

Στο γεγονός ότι οι Έλληνες δεν έχουν εναρμονιστεί με την πρακτική του να ψωνίζουν την Κυριακή, στέκονται αρκετοί επιχειρηματίες. «Είναι στην ουσία τζάμπα χρήματα να δουλέψεις την Κυριακή. Δε νομίζω ότι προσφέρει κάτι παραπάνω να λειτουργήσει ένας επιχειρηματίας το κατάστημα του εκείνη τη μέρα. Δεν είναι άλλωστε στη νοοτροπία του Έλληνα να ψωνίζει την Κυριακή», τονίζει η κ. Τσιροπούλου, ιδιοκτήτρια καταστήματος με κοσμήματα και ρολόγια στην οδό Εγνατία.

«Το θέμα είναι τι θα κάνει ο καθένας προσωπικά. Είναι αποκλειστικά στο χέρι του κάθε καταστηματάρχη τι θα κάνει εκείνη τη μέρα», σημειώνει ο Νίκος Κοσμίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων στην περιοχή του πεζοδρόμου της Αγίας Σοφίας. «Θεωρώ ότι θα ανοίξουν όλοι. Είναι ευκαιρία για τον κόσμο να βγει στην αγορά και να ψωνίσει. Γιατί να μην το κάνει; Νομίζω ότι μας συμφέρει και εμάς τους επιχειρηματίες, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για περαιτέρω έξοδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοσμίδης.

Δείτε όλο το ρεπορτάζ της «Κ» μόνο στο Karfitsa.gr.

The post Τα «ναι» και τα «όχι» των… Κυριακών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα