Στο πλευρό των σεισμόπληκτων κατοίκων της Κεφαλονιάς ο στρατός

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχεδίου, η συνδρομή των ΕΔ γίνεται από συγκεκριμένα εκπαιδευμένα τμήματα, που υπόκεινται στον επιχειρησιακό έλεγχο του ΓΕΕΘΑ

Άμεση ήταν η αντίδραση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία συνδρομή και συμπαράσταση στους σεισμόπληκτους κατοίκους της Κεφαλονιάς. Το υπουργείο ενεργοποίησε το σχέδιο «Δευκαλίων» και απέστειλε αμέσως δύο μεταγωγικά αεροσκάφη, C-130 και C-27, και ένα αρματαγωγό πλοίο στην Κεφαλονιά, που μετέφεραν είδη πρώτης ανάγκης, στους κατοίκους.

Στο επιτελικό σχέδιο «Δευκαλίων» περιγράφεται η συνδρομή των

Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών γενικότερα, όπως σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες κ.ά.

Η συνδρομή των ΕΔ

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχεδίου, η συνδρομή των ΕΔ γίνεται από συγκεκριμένα εκπαιδευμένα τμήματα, που υπόκεινται στον επιχειρησιακό έλεγχο του ΓΕΕΘΑ και διατίθενται προς υποστήριξη των πυροσβεστικών και άλλων δυνάμεων, με στόχο την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Επίσης, οι ΕΔ συνδράμουν σε θέματα διοικητικής μέριμνας και σε επιτήρηση πληγέντων περιοχών και συντρέχουν τον πληγέντα πληθυσμό με υλικά, τρόφιμα και μέσα υγειονομικής υποστήριξης.

Συμβάλλουν, επίσης, στην οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού και στον απεγκλωβισμό αυτού από πληγείσες περιοχές. Επίσης, αν απαιτηθεί, μπορούν να συντρέξουν σε μερική αποκατάσταση της υποδομής πληγεισών περιοχών (αποκατάσταση οδών με διάθεση μηχανημάτων μηχανικού, γεφυρών κ.λπ.).

Επιπλέον, για συνδρομή σε περιπτώσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, δύναται να εμπλακεί ακόμη και η επίλεκτη στρατιωτική μονάδα, η «Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης», που σε αυτές τις περιπτώσεις αναλαμβάνει αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων που έχουν πληγεί από τη φυσική καταστροφή.

Συντονιστής ο Α/ΓΕΕΘΑ

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος μετέβη στην Κεφαλονιά και συντόνισε την εφαρμογή του σχεδίου «Δευκαλίων». Σύμφωνα με το πλάνο δράσης, εστάλησαν αμέσως στην Κεφαλονιά:

•Δύο μεταγωγικά αεροσκάφη (C-130 και C-27J) της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο CH-47D CHINOOK του Στρατού Ξηράς, τα οποία μεταφέρουν προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (τρεις ομάδες των δέκα ατόμων και τρεις ιατροί), δύο γαιοπροωθητές, έντεκα σκηνές των δέκα ατόμων και είδη πρώτης ανάγκης. Στο C-27J μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ήταν και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

•Το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» του Πολεμικού Ναυτικού, με το οποίο μεταφέρονται ένας φορτωτής, δύο ερπυστριοφόροι γαιοπροωθητές, ένα ανατρεπόμενο, ένα ρυμουλκό, μία γεννήτρια και ένας φωτιστικός πύργος με τους χειριστές τους, ένα κινητό μαγειρείο με το προσωπικό του, καθώς και ένα υδροφόρο όχημα. Επίσης, έχει τεθεί σε ετοιμότητα ένα ελικόπτερο CH-47D CHINOOK του Στρατού Ξηράς.

Χρήστος Α. Καπούτσης

The post Στο πλευρό των σεισμόπληκτων κατοίκων της Κεφαλονιάς ο στρατός appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα