Σκληρό πόκερ για το ελληνικό χρέος

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Με την αγωνία στο κατακόρυφο και την προσδοκία για μια «πολιτική δήλωση», όπως ανέφερε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, μεταβαίνει από αύριο στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ την Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα, θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την αναγκαιότητα της άμεσης εκταμίευσης της δόσης, ώστε να ληφθούν γρήγορα οι σχετικές αποφάσεις από τα Κοινοβούλια των μελών της ευρωζώνης.
Δυστυχώς, η Ελλάδα

έχει τεθεί εκ νέου στο επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων, καθώς αν αποφασιστεί περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους, θα πάρουν σειρά οι Αμερικανοί που επίσης αντιμετωπίζουν ανάλογο σοβαρό πρόβλημα. Κάτι τέτοιο δεν τίθεται καν στο τραπέζι των συζητήσεων από Κινέζους, Ιάπωνες και Κορεάτες που κατέχουν ομόλογα ΗΠΑ αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και φαίνεται ότι πιέζουν παρασκηνιακά τόσο το ΔΝΤ, στο οποίο συμμετέχουν, όσο και τη Γερμανία να μη δεχτούν νέα απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων.
Αυτές είναι οι πραγματικές συνθήκες και αιτίες καθυστέρησης της δόσης και τέτοιο «υπόβαθρο» έχουν τα δημοσιεύματα των κορυφαίων αμερικάνικων ΜΜΕ που κινδυνολογούν, επαναφέροντας τα σενάρια της ακαριαίας χρεοκοπίας τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Από την άλλη, όμως, ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει την αποτελεσματική προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα τους τελευταίους μήνες, αφού πέραν των νέων μέτρων και του προϋπολογισμού (ο οποίος αναμένεται να υπερψηφιστεί απόψε από περισσότερους βουλευτές σε σχέση με την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου), το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας εκτελείται κανονικά ευρισκόμενο απολύτως εντός των στόχων, όπως επίσης έχουν περισταλεί δραστικά και οι περικοπές δημοσίων δαπανών.
Το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι μόνον ο χρόνος εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά α) τα επιπλέον χρήματα που θα διεκδικήσει ο Σαμαράς (οι δόσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου), ώστε να ξεκινήσει η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, και β) η άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα κατευθυνθούν απευθείας στην αγορά.
Το θέμα δεν είναι ο βαθμός δυσκολίας της προσπάθειας, αλλά κατά πόσο είναι εφικτό να ληφθούν ταυτόχρονα τέτοιες αποφάσεις. Απάντηση δεν υπάρχει, παρά μόνο πίστη και ελπίδα για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Πώς θα παιχτεί το παιχνίδι;
Η Αθήνα υποστηρίζει ότι μπορεί να πάρει το «πακέτο» εντός του Νοεμβρίου, τα δημοσιεύματα, όμως, του διεθνούς Τύπου είναι αρκετά αποθαρρυντικά. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές των γερμανικών «Financial Times» («FT») και των «New York Times» («ΝΥΤ»), που προβλέπουν επικείμενη εξέγερση στην Ελλάδα, με τους Γερμανούς να κάνουν λόγο για βραδυφλεγές φιτίλι στους κόλπους της κοινωνίας.
«Τα πνεύματα είναι οξυμένα, κάθε νέο πακέτο σπρώχνει τους Έλληνες βαθύτερα στην απελπισία» λέει ο αρθρογράφος των «FT». Η Ελλάδα, γράφει, «είναι σε ελεύθερη πτώση» και η διάθεση γίνεται «όλο και ριζοσπαστικότερη».
Παράλληλα, άρθρο στ

Keywords
Τυχαία Θέματα