Στο «μικροσκόπιο» ασφαλιστικό και απολύσεις – Χωρίς συμφωνία ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων

Σταθεροί στη γραμμή τους παραμένουν οι Τροϊκανοί

Αγώνα δρόμου για να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα κάνει η ελληνική κυβέρνηση, με τους δανειστές να αφήνουν μικρό περιθώριο για σύγκλιση απόψεων, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα το απόγευμα θα βρεθούν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ: Ψηλά στην ατζέντα οι δανειστές

βάζουν και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, αλλά και της σταδιακής μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.

Όσον αφορά το «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών, οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις. Από την απέναντι όχθη εκφράζεται εμμονή για χαμηλά όρια εισοδήματος.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών πολύωρων συσκέψεων με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, οι επικεφαλής της τρόικας παρέμειναν αμετακίνητοι στις απόψεις τους και δεν άφησαν πολλά περιθώρια για σύγκλιση σε όλο το εύρος της διαπραγματευτικής ατζέντας, όπως γράφει το «Έθνος».

Συγκεκριμένα, στο θέμα των πλειστηριασμών υπήρξε συμφωνία για προστασία της κύριας κατοικίας και το 2014 αλλά για λιγότερους δανειολήπτες. Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στα κριτήρια και στις προϋποθέσεις, με τους εκπροσώπους των δανειστών να επιμένουν σε πολύ χαμηλά όρια εισοδήματος και αντικειμενικής αξίας των σπιτιών. Πρόκειται για τα «ανοιχτά μέτωπα» των συζητήσεων, ενώ την ίδια στιγμή από την 1η Ιανουαρίου 2015 έρχεται το ιρλανδικό μοντέλο ρύθμισης δανείων, που θα βασίζεται σε χαμηλές μηνιαίες δόσεις.

Μέχρι 20 Δεκεμβρίου ο νόμος για τους πλειστηριασμούς

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, η τρόικα εμφανίστηκε πιο διαλλακτική αλλά εκφράζεται επιφύλαξη εάν τελικά θα υπάρξει συμφωνία. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε επίπεδο κορυφής.

Η συζήτηση εστιάζεται σε τρεις παραδοχές. Πρώτον, να ισχύσει η προστασία από τους πλειστηριασμούς και για όλο το 2014, να διατηρηθεί ο Νόμος Κατσέλη και το ισχύον πλαίσιο για τους ενήμερους δανειολήπτες, ενώ από το 2015 να ισχύσει σύστημα εξωδικαστικής διαχείρισης κατά το Ιρλανδικό μοντέλο. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο ο δανειολήπτης θα πρέπει να καλύπτει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και των αποδεκτών ορίων διαβίωσης.

Έτσι η κύρια κατοικία αναμένεται να προστατευτεί και το 2014 από τους πλειστηριασμούς και οι συναντήσεις θα εστιάσουν στον καθορισμό των κριτηρίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται εάν θα τεθεί ως κριτήριο μόνο ένα όριο για την αντικειμενική αξία του ακινήτου ή θα υπάρχουν και εισοδηματικά όρια για να κάνουν οι πολίτες χρήση του νόμου.

Το ανησυχητικό είναι ότι το θέμα των πλειστηριασμών παραμένει «ανοιχτό» και επομένως δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν το νομοσχέδιο που κατατεθεί το αργότερο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου-προκειμένου να ψηφιστεί πριν λήξει ο νόμος Κατσέλη στις 31 Δεκεμβρίου 2013- θα είναι απότοκο της κοινής συμφωνίας των δυο πλευρών ή μονομερής ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης.

The post Στο «μικροσκόπιο» ασφαλιστικό και απολύσεις – Χωρίς συμφωνία ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα