Σε «αναμμένα κάρβουνα» η Κυβέρνηση για τα αρνητικά δημοσιεύματα των ΜΜΕ

«Πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση έχουν προκαλέσει τα αρνητικά σχόλια που δέχεται κατά κόρον από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Μάλιστα, δύο χθεσινές αρνητικές ειδήσεις ήρθαν να «ταρακουνήσουν» το κυβερνητικό επιτελείο.

Η μια αρνητική δήλωση προέρχεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Θέμα ταμπού η Ελλάδα», αναφέρεται ότι η έξοδος της Ελλάδας

εντός του 2014 όπως επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση, δεν είναι εφικτή.

«Τέτοια δημοσιεύματα, απλά πριονίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών», λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού. Η δεύτερη αρνητική δήλωση ήρθε από την Ελβετία και το «όχι» στη φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες που είπε πάλι από το Νταβός η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ.

Το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση το περιέγραψε με τον πιο εύγλωττο τρόπο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ζοφερή» και «επικίνδυνη» την κατάσταση της χώρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Κινήματος.

Μίζες σε Έλληνες αξιωματούχους από το 1996-2007

Την ίδια ώρα αίσθηση έχουν προκαλέσει έγγραφα των εισαγγελικών Αρχών της Βρέμης, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Realnews».

Σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα μίζες που υπερβαίνουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ από το 1996 μέχρι το 2007 δόθηκαν σε Έλληνες αξιωματούχους για τέσσερα διαφορετικά εξοπλιστικά προγράμματα των εταιρειών Rheinmetall και STN Atlas!

Πρόκειται για τα εντάλματα έρευνας στα γραφεία και στις κατοικίες πρώην υψηλόβαθμων στελεχών των δύο εταιρειών, που από τον περασμένο Αύγουστο διώκονται στη Γερμανία για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας.

Δημοσίευμα του Der Spiegel για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα

Το ήδη φορτισμένο κλίμα έρχεται να πυροδοτήσει το γερμανικό περιοδικό Dr Spiegel με σημερινό του δημοσίευμα για τα εξοπλιστικά προγράμματα στην Ελλάδα.

Ο Ούρλιχ Γκρίλο κατά την εξεταζόμενη περίοδο από τις δικαστικές αρχές, ήταν επικεφαλής της εταιρίας «STN Atlas», η οποία, σύμφωνα με την κατάθεση του Παναγιώτη Ευσταθίου, εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Π. Ευσταθίου πιστεύει, ότι βάσει ονομάτων και αποδεικτικών εμβασμάτων μπορεί να αποδείξει πώς από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Γκρίλο ως εκπρόσωπος της Rheinmetall και της πρώην θυγατρικής της, δωροδοκούσε Έλληνες αξιωματούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Στο δημοσίευμα που δημοσιεύεται σήμερα, αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές έχουν απαγορευτεί νομοθετικά στη Γερμανία από το 1998, και υπογραμμίζει ότι «αυτό που κάνει την ιστορία αυτήν τόσο εκρηκτική για τη Γερμανία είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Rheinmetall και της STN Atlas ως το α’ εξάμηνο του 2001 είναι ο σημερινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Ούλριχ Γκρίλο».

Αρνείται τα πάντα

Οι συντάκτες του άρθρου σημειώνουν ότι κατά την επαφή τους με τον κ. Γκρίλο ο τελευταίος εμφανίστηκε νευρικός και πριν απαντήσει βεβαιώθηκε από την Rheinmetall ότι το όνομά του δεν αναφέρεται στις έρευνες και μελέτησε τις εκθέσεις πεπραγμένων της πρώην εταιρείας του για περισσότερο από δέκα χρόνια πριν.

«Δεν είχα καμία πληροφόρηση τότε ότι στις δουλειές μας στην Ελλάδα υπήρξαν παράνομες πληρωμές», δήλωσε ο κ. Γκρίλο και διευκρίνισε ότι ακόμη και αν υπήρξαν τέτοιες πληρωμές, ο ίδιος δεν θα το μάθαινε, επειδή, λόγω της υψηλής του θέσης, δεν είχε «καμία εμπλοκή σε επιχειρηματικά πρότζεκτ».

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο σημερινός πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών δήλωσε ότι «εάν υπήρχαν δωροδοκίες και το είχα πληροφορηθεί, θα είχα παρέμβει αποφασιστικά».

Επιπλέον σημειώνει ότι η Rheinmetall αρνήθηκε σε κάθε περίπτωση ότι συμμετείχε σε δωροδοκίες, ισχυριζόμενη ότι οι σχετικές προμήθειες κινούνταν στο «σύνηθες εύρος», όπως κατέδειξε και η εσωτερική έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία.

Ο κ. Γκρίλο, σημειώνουν οι συντάκτες, παρέπεμψε επίσης στο θετικό αποτέλεσμα του εσωτερικού ελέγχου της Rheinmetall. Οι εσωτερικοί ελεγκτές ωστόσο, δεν έλαβαν υπόψη τους τις καταθέσεις Κάντα και Ευσταθίου.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι σύμφωνα με τον Ευσταθίου, Γερμανοί μάνατζερ πήραν επίσης μερίδιο από τις «βρώμικες» ελληνικές συμφωνίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ανακριτικών Αρχών της Βρέμης, μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται δέκα πρώην συνεργάτες της Rheinmetall και έξι συνεργάτες της STN Atlas, εκ των οποίων κάποιοι εργάζονται ακόμη και σήμερα στις εταιρείες, ενώ στον Ευσταθίου διοχετεύθηκαν περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ και οι υπεύθυνοι της Rheinmetall και της STN Atlas επέτρεψαν γίνουν αυτές οι πληρωμές παραβλέποντας τους ισχύοντες κανονισμούς.

Από την πλευρά της, η Rheinmetall ισχυρίζεται ότι δεν έγιναν παράνομες πληρωμές σε Έλληνες αξιωματούχους και ότι η εταιρεία δεν ενεθάρρυνε ή ενέκρινε κάτι τέτοιο. Και η STN Atlas θέλει τώρα να προχωρήσει σε εσωτερικό έλεγχο και να συνεργαστεί με τις Αρχές.

Πηγή φωτογραφίας:Fosphotos.com/Παναγιώτης Τζάμαρος

The post Σε «αναμμένα κάρβουνα» η Κυβέρνηση για τα αρνητικά δημοσιεύματα των ΜΜΕ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα