Προτεραιότητα σε προαπαιτούμενα και πρωτογενές πλεόνασμα-Οδηγίες προς… ναυτιλομένους από τον πρωθυπουργό

Κατεύθυνση προς τους υπουργούς του έδωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε κύκλο τηλεφωνημάτων λίγο πριν αναχωρήσει για ολιγοήμερες διακοπές στη Μεσσηνία.

Ο κ. Σαμαράς τους υπενθύμισε ότι δεν είναι ώρα για χαλάρωση και σε περίπτωση αναχώρησης για διακοπές να φροντίσουν μην αφήσουν εκκρεμότητες και να υπάρχει στο υπουργείο πάντα ο αναπληρωτής ή

υφυπουργός. Σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού προτεραιότητα έχει η κάλυψη των προαπαιτούμενων της Τρόικας. Αν είναι δυνατόν να καλύψουν τις δεσμεύσεις ακόμη και πριν από τις προθεσμίες που έχουν τεθεί. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να έχει επιχειρήματα όταν θα έλθει το κλιμάκιο των ελεγκτών στις 21 Σεπτεμβρίου. Προτεραιότητα αποτελεί και η τήρηση των δημοσιονομικών περιορισμών ανά υπουργείο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του χρόνου που θα του επιτρέψει να διαπραγματευθεί από καλή θέση την μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς αξιοποιώντας και το πρόσφατο ταξίδι στην Ουάσιγκτον επιχειρεί να επαναφέρει την αίσθηση αισιοδοξίας και να συγκεντρώσει πολιτικό κεφάλαιο καθώς έχει μπροστά ένα δύσκολο Φθινόπωρο με πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις λόγω της επιβολής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προβάλλει την ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης ιδιωτικοποίησης αυτής του ΟΠΑΠ και προαναγγέλλει ότι από τον Σεπτέμβριο θα επιταχυνθεί το πρόγραμμα που έχει καθυστερήσει με τα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια να παίρνουν σειρά. Παράλληλα η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το πρώτο επτάμηνο του χρόνου που υποστηρίζει ότι ξεπέρασε και τον σχετικό στόχο και αποτελεί προάγγελο της επίτευξης του συνολικού στόχου.

Ήδη, όμως, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις των βουλευτών στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία που ζητά επιμόνως η Τρόικα. Συμμορφούμενη η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι θα ληφθεί μέριμνα για να προστατευθούν οι πλέον ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ενώ υποστηρίζει ότι η απελευθέρωση θα επιφέρει αποκατάσταση της ισορροπίας στην στεγαστική αγορά με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μπορούν να προχωρήσουν στην χορήγηση νέων δανείων. Εκτιμάται ότι με την τελική ρύθμιση θα συμφωνήσει και το ΠΑΣΟΚ παρά τις μέχρι τώρα επιφυλάξεις του προέδρου του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου ο οποίος την κρίσιμη στιγμή θα εμφανιστεί ως εγγυητής της κοινωνικής δικαιοσύνης κατά την εφαρμογή του μέτρου. Μένει να αποδειχθεί αν θα συμμορφωθούν και οι βουλευτές της συμπολίτευσης ή εάν θα καταψηφίσουν το σχετικό μέτρο. Καθώς αναμένει ότι οι πιέσεις από την κοινωνία αλλά και από τους βουλευτές της θα αυξηθούν από τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση υπολογίζει σαν αντίβαρο ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ανοίξει η συζήτηση για το κούρεμα του δημοσίου χρέους που θα δίνει συνολική προοπτική στην ελληνική οικονομία. Εκτιμά δε ότι στην συζήτηση αυτή θα έχει την στήριξη των ΗΠΑ οι οποίοι για δικούς τους λόγους πιέζουν τον άξονα Βερολίνου-Βρυξελλών να αλλάξει την πολιτική στην Ευρωζώνη σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα