Αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας – Παραμένει ο «εφιάλτης» της ανεργίας

Σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και βελτίωση του κλίματος βλέπει στον ορίζοντα το οικονομικό επιτελείο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 7μηνο του 2013, αλλά και την επιβράδυνση της ύφεσης που διαμορφώθηκε στο 4,6% το δεύτερο τρίμηνο.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή υπογραφής της πώλησης του 33% των μετοχών της ΟΠΑΠ Α.Ε. έκανε λόγο για καλά νέα που δείχνουν πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα

μπαίνει σε ένα δρόμο, πια, προόδου αν λάβουμε ότι αυτό είναι ένα καλό νέο μεταξύ άλλων δύο καλών νέων που είχαμε. Το ένα είναι τα αποτελέσματα του 7μηνου για τον κρατικό προϋπολογισμό, που έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης, βγήκαν τα στοιχεία του εθνικού προϊόντος, για το δεύτερο τρίμηνο του έτους που δείχνουν σαφή αποκλιμάκωση της ύφεσης κατά μία εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ από το πρώτο τρίμηνο. Άρα, νομίζω, κλείνουμε μια περίοδο με καλά αποτελέσματα τα οποία είμαι σίγουρος ότι θα τα συνεχίσουμε», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, εντός στόχων φαίνεται ότι κινούνται τα έσοδα για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι η βελτιωμένη εικόνα οφείλεται στα πρώτα έσοδα από το ΦΑΠ του 2011, αλλά και την εκκαθάριση των δηλώσεων των φυσικών προσώπων.

Πάντως, βαριά σκιά στα όποια θετικά μηνύματα από το μέτωπο της οικονομίας, ρίχνει ο εφιάλτης της ανεργίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, άγγιξε το 27,6% για τον μήνα Μάιο, ενώ η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ δείχνει ότι το 2013 θα κλείσει στο 27%. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, το ποσοστό της ανεργίας δεν αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 20% τα επόμενα τρία χρόνια.

Βάζουν «φρένο» στη συζήτηση για νέο κούρεμα

Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο έσπευσε να αντικρούσει εσωτερικό έγγραφο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας που αποκάλυψε το περιοδικό Der Spiegel και κάνει λόγο για ανάγκη επιπλέον δανεισμού προς την Ελλάδα «το αργότερο το 2014».

O εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απέκλεισε νέο «κούρεμα» σημειώνοντας την πρόοδο που καταγράφει η Ελλάδα: «Είναι εκτός συζήτησης ένα νέο haircut του ελληνικού χρέους. Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι. Η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά. Η τελευταία αξιολόγηση της τρόικας λέει πως η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Όπως γνωρίζουμε το τρέχον πρόγραμμα διαρκεί μέχρι το 2014, ως εκ τούτου μου είναι δύσκολο να σχεδιάσω από τώρα τι θα γίνει το 2014», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα