Πόλωση με τρεις άξονες επιλέγουν στην Κουμουνδούρου

Του Γιάννη Σπ. Παργινού

Στα αποτελέσματα της ευρωκάλπης επενδύει τα μέγιστα η αξιωματική αντιπολίτευση. Και τούτο καθώς ένα ευμενές αποτέλεσμα θα δικαιώσει την επιχειρηματολογία της Κουμουνδούρου και θα δώσει έναυσμα για άμεσες πολιτικές εξελίξεις. Αντίθετα, ένα δυσμενές αποτέλεσμα θα δώσει αφορμή για κυβερνητικούς πανηγυρισμούς και, ταυτόχρονα, θα καθηλώσει την αντιπολίτευση και θα προκαλέσει κλίμα πολιτικής εσωστρέφειας στην παράταξη.

Με αυτήν τη στόχευση οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, στον δρόμο προς τις

εαρινές κάλπες, προκρίνουν την πόλωση με τη δικομματική κυβέρνηση και παράλληλα εκστρατεύουν για την αποκάλυψη μιας εικονικής πραγματικότητας που έντεχνα φιλοτεχνούν οι επικοινωνιακοί επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.

Σε αυτό το κλίμα και πνεύμα, η πόλωση θα αντιπαραθέτει εκείνους που εφαρμόζουν μια καταστροφική μνημονιακή πολιτική με εκείνους που αντιπαρατίθενται και αντιστέκονται. Επικεφαλής του διπόλου είναι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από τη μία και ο Αλέξης Τσίπρας από την άλλη. Με την ανάδειξη του εν λόγω πολιτικού διπόλου, οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτυγχάνουν τρεις στόχους.

α) Αναδεικνύουν το ηγετικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, καθώς αντιπαρατίθεται ευθέως με τον πρωθυπουργό.

β) Εκλαϊκεύουν το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κατατίθεται ως πρόταση εναλλακτική για την έξοδο από την κρίση και την οικονομική ανάπτυξη.

γ) Ελαχιστοποιούν τις διαρροές ψήφων προς τους κεντρώους κομματικούς σχηματισμούς.

Πάνω σε αυτούς τους άξονες, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κλιμακώσει την προεκλογική του εκστρατεία, ανεβάζοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους, αναδεικνύοντας σε πρώτο πλάνο το ψευδές και έντεχνα φιλοτεχνηθέν success story της κυβέρνησης. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εμφανίζεται να πανηγυρίζει για τη συμφωνία της με την τρόικα και το μοίρασμα μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος στους ανέργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο ΣΥΡΙΖΑ περνά στην επικοινωνιακή αντεπίθεση και αναδεικνύει με στοιχεία πού ακριβώς βρίσκεται η ελληνική κοινωνία σήμερα.

Απομυθοποίηση της τρόικας

Επιπρόσθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξει τα τραγικά λάθη της τρόικας και τα αδιέξοδα του προγράμματος που αυτή εφάρμοσε στη χώρα μας. Ολοένα και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφέρονται στην εκτίμηση που έκανε το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης στο πλαίσιο του ΔΝΤ, που κάνει λόγο για τα τρία μεγάλα ιστορικά λάθη του ΔΝΤ, μεταξύ των οποίων είναι η αστοχία και η αποτυχία του ελληνικού προγράμματος, ενώ τα άλλα δύο αφορούν την Αργεντινή και την ασιατική κρίση. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου θα σταθούν ακόμη στην έρευνα του ΟΟΣΑ, που αναφέρει ότι μία στις πέντε ελληνικές οικογένειες αδυνατεί να αγοράσει τρόφιμα. Παράλληλα, θα δώσουν έμφαση στο γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει ακόμα την πραγματική συμφωνία με την τρόικα, καθώς και στις επιφυλάξεις που εκφράζονται από κορυφαίους αξιωματούχους για την ανάγκη λήψεως νέων μέτρων αμέσως μετά τις εκλογές.

Δεν είναι τυχαίο πως την ώρα που ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ και ΕΛΚ, η τρόικα με κοινή της ανακοίνωση θέτει σε αμφισβήτηση το κλίμα ευφορίας που είχε δημιουργηθεί στην Αθήνα σε σχέση με την επιτυχία της διαπραγμάτευσης, καθώς περιέχει… οσμή νέων μέτρων τόσο για το 2014 όσο και το 2015.

Οι ελεγκτές υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει πολιτικές που χρειάζονται για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3% για το 2015, περιλαμβανομένης της επέκτασης φορολογικών μέτρων που λήγουν, όπως ο φόρος αλληλεγγύης, ενώ επιμένει στην ανάγκη πλήρους απελευθέρωσης των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και ομαδικών στο Δημόσιο. Κεφαλαιώδους, επίσης, σημασίας είναι η παράγραφος που η τρόικα αφιερώνει στις τράπεζες. Σε πολλή σκληρή γλώσσα οι ελεγκτές αναφέρουν ότι τα «κόκκινα δάνεια» ενδέχεται να δημιουργήσουν πολύ σύντομα νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες πολύ πέραν των αποτελεσμάτων που έδειξαν τα στρες τεστ της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η επόμενη ημέρα

Τούτων όλων δοθέντων, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας και τις ευμενείς μετρήσεις της κοινής γνώμης που της δίδουν σαφές και διακριτό δημοσκοπικό προβάδισμα, ετοιμάζει το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της επόμενης ημέρας.

Το εν λόγω σχέδιο ανασυγκρότησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα στοχεύει στον άμεσο τερματισμό της ανθρωπιστικώς κρίσης, που μαστίζει σύμπασα την ελληνική κοινωνία, στην αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και της κατώτατης σύνταξης στα προ του μνημονίου επίπεδα, στην αποκατάσταση του εργασιακού καθεστώτος, στη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σε αυτά προστίθενται η διεθνής διάσκεψη -που θα ζητήσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την οριστική διευθέτηση του δημόσιου χρέους με «κούρεμα» και ρήτρα ανάπτυξης κατά τα πρότυπα της διάσκεψης του Λονδίνου του 1953 για τη Γερμανία και συμμάχους τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου-, αλλά και το κατοχικό δάνειο της Γερμανίας.

The post Πόλωση με τρεις άξονες επιλέγουν στην Κουμουνδούρου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα