Τελεσίγραφο Σαμαρά: Ή ψηφίζετε ή με ρίχνετε

Tης Έλλης Τριανταφύλλου

Στην κορύφωσή της πλησιάζει η στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει των διπλών εκλογών του Μαΐου, η οποία προϋποθέτει να περάσει η κυβερνητική πλειοψηφία «αλώβητη» τον «κάβο» της επικύρωσης της συμφωνίας 200 σελίδων, που επιτεύχθηκε στον τελευταίο ιστορικό γύρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Παρά τη γενικευμένη εκτίμηση ότι δύσκολα θα βρεθούν βουλευτές που θα επιλέξουν να τορπιλίσουν το «καράβι» λίγο πριν την έξοδό του στη…

θάλασσα των ανοικτών αγορών και το λύσιμο των… μνημονιακών κάβων, τα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης, καθώς ο κίνδυνος του πολυθρύλητου «ατυχήματος» εξακολουθεί να καραδοκεί…

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς μέχρι την 1η Απριλίου, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup, θα πρέπει να έχει εγκριθεί το σύνολο των διατάξεων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Πέραν αυτού, η κυβέρνηση επιθυμεί να εκμεταλλευθεί «τον αέρα» της συμφωνίας, προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα του σχεδιασμού της που είναι η έναρξη της συζήτησης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και η έξοδος στις αγορές. Στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα έρθουν προς ψήφιση όσα συμφωνήθηκαν με τους εκπροσώπους των δανειστών. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη δύο στοιχεία: ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να αισθανθούν ότι εκβιάζονται, αλλά και ότι πρόκειται για μία συμφωνία πακέτο που δεν επιτρέπει την υπερψήφιση του ενός και την καταψήφιση του άλλου, καθώς το τελικό της περιεχόμενο υπήρξε αποτέλεσμα αμοιβαίων υποχωρήσεων», σημειώνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο «Π», δίνοντας το στίγμα της επικοινωνιακής διαχείρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπό αυτήν την έννοια, όπως συμπληρώνει η ίδια πηγή, «όποιος καταψηφίσει τη συμφωνία που επετεύχθη, αναλαμβάνει και την προσωπική του ευθύνη. Φράση που συνιστά ευθεία απειλή για διαγραφή.

Το σενάριο που προκρίνεται μεταξύ των τριών που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ένα νομοσχέδιο με τρία άρθρα: ένα για τις τραπεζικές αλλαγές, ένα για τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ και άλλες ρυθμίσεις και ένα για τις φορολογικές διατάξεις. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, οι τελευταίες να περιληφθούν στο άρθρο για τις διαρθρωτικές αλλαγές του ΟΟΣΑ, κάτι που θα αποφασιστεί μέχρι τη Δευτέρα.

Με τον τρόπο αυτόν, η ηγεσία των κομμάτων της συμπολίτευσης επιχειρεί να θέσει τους βουλευτές της αντιμέτωπους με τη λογική ότι η συμφωνία είναι αδιαπραγμάτευτη. Αλλωστε, όπως σημειώνουν με νόημα κυβερνητικά στελέχη, ήταν η πρώτη φορά που «οι βουλευτές συμμετείχαν ενεργά και εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις, θέτοντας κόκκινες γραμμές που τηρήθηκαν. Η συμφωνία έκλεισε. Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Ωστόσο, παρά τη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλεται για την επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας, το κλίμα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας δεν αφήνει την ηγετική ομάδα να «ηρεμήσει». Σε σχέση με το κλίμα που δημιουργείται στη «γαλάζια» ΚΟ, πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει, τελικά, ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Μαξ. Χαρακόπουλος, ο οποίος μέχρι αργά χθες επιβεβαίωνε ότι, αν δεν μεταβληθούν οι όροι της συμφωνίας για το γάλα, θα επιλέξει την έξοδό του από την κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή, η οποία δεν φαίνεται καθόλου πιθανό να αναστραφεί, δυσχεραίνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να αναδείξει μόνο τα θετικά της συμφωνίας, καθώς προέρχεται από έναν βουλευτή που υπήρξε εκ των πλέον ένθερμων υποστηρικτών του κ. Σαμαρά στην εσωκομματική μάχη για τη διαδοχή στη ΝΔ.

Εν αναμονή των δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού (επρόκειτο να τις κάνει αργά χθες), οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά επιχειρούν να αφουγκραστούν αν και πόσοι ακόμη θα μπορούσαν να ζηλέψουν τη… δόξα Χαρακόπουλου. Πρώτος στη λίστα είναι ο βουλευτής Φλώρινας κ. Κωνσταντινίδης, τον οποίο σενάρια φέρουν έτοιμο να θέσει υποψηφιότητα με αντιμνημονιακή χροιά για τον Δήμο Φλώρινας σε περίπτωση διαγραφής του από τη ΝΔ. Ο κ. Κωνσταντινίδης έχει εκφράσει εδώ και καιρό την αντίθεσή του στον σχεδιασμό για τη « μικρή ΔΕΗ» και στο θέμα του γάλακτος. Ο βουλευτής, μιλώντας στο «Π», εξέφρασε την πρόθεσή του να καταψηφίσει όποτε και να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», ενώ για το θέμα του γάλακτος τόνισε ότι «περιμένω να δω την τελική συμφωνία και μετά θα αποφασίσω. Εγώ δεν είμαι από εκείνους που αλλά λένε και άλλα πράττουν».

Στους έντονα προβληματισμένους για τις αλλαγές στον τρόπο πώλησης του γάλακτος περιλαμβάνεται και ο κ. Δαν. Τζαμτζής, ο οποίος, όμως, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις παραδέχεται ότι αν οι αλλαγές έρθουν σε ένα άρθρο, τότε δεν μπορεί παρά να στηρίξει τη συμφωνία. Το ίδιο εικάζεται ότι θα πράξουν και οι υπόλοιποι «προβληματισμένοι», αν και ο κ. Γ. Βλάχος, ο οποίος αντιδρά στη συμφωνία για την «εργαλιοθήκη του ΟΟΣΑ», φέρεται να εκτιμά ότι ο αριθμός των «γαλάζιων» που θα αντιδράσουν ηχηρά είναι μεγάλος. Ένα άλλο πρόσωπο που προκαλεί την προσοχή του κυβερνητικού επιτελείου είναι ο «αντάρτης» κ. Νικ. Κακλαμάνης, ο οποίος, κατά ορισμένους, θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη συγκυρία για τη διαγραφή του από τη ΝΔ προς ενίσχυση της υποψηφιότητάς του στον δήμο.

The post Τελεσίγραφο Σαμαρά: Ή ψηφίζετε ή με ρίχνετε appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα