«Πνιγμονή»: Το «κύκνειο άσμα» του Λόρκα γίνεται «θεατρικό άσμα» με την υπογραφή του Καρατζιά

Της Φωτεινής Παπαδάκη

Το αριστουργηματικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Το σπίτι της Μπερνάρνα Άλμπα» συστήνεται εκ νέου στο κοινό υπό τον τίτλο «Πνιγμονή».

Ο Δημήτρης Καρατζιάς επεμβαίνει ποιοτικά στο «κύκνειο άσμα» του Ισπανού συγγραφέα που αποτελεί μια τραγωδία για τη γυναίκα και μετατοπίζει τον χωροχρόνο από την Ισπανία στην Τουρκία, παρουσιάζοντας τις ηρωίδες του έργου ως Τουρκάλες που βιώνουν την καταπίεση και τον πόνο πρωτίστως από την πονεμένη και σκληρή μητέρα τους και ακολούθως από τον κοινωνικό περίγυρο.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης με ευφιές

τρόπο χτίζει πάνω στη βάση του κλασσικού κειμένου ένα νέο δράμα, έναν νέο χώρο και τόπο. Καθοδηγεί τους ηθοποιούς του κατά τέτοιον τρόπο ώστε ο ένας να αποτελεί το έτερον ήμισυ της δράσεως του άλλου. Συγκεκριμένα, κάθε χαρακτήρας μιλάει, δρα και σκέφτεται σύμφωνα με τον λόγο και τη δράση του άλλου.

Η Αθηνά Τσιλύρα στο ρόλο της τυραννικής μάνας καθηλώνει με την ερμηνεία της, ενώ η Θεοδώρα Σιάρκου ως πιστή υπηρέτρια έρχεται να προσγειώσει την βροντερή ερμηνεία της μάνας με τον ήρεμο και ρεαλιστικό υποκριτικό της τόνο. Παρόμοια, η Γιάννα Σταυράκη ως τρελή μητέρα της καταπιεστικής μητρός προσφέρει στον θεατή την πιο, κατά τη γνώμη μας, συγκλονιστική-από άποψη ερμηνείας και συναισθηματικής φόρτισης-σκηνή του έργου: Τη σκηνή κατά την οποία μάνα και κόρη μένουν μόνες τους και εκμυστηρεύονται τα όνειρά τους. Είναι ίσως η μοναδική σκηνή που η τυραννική μάνα εμφανίζει στο κοινό ένα ήρεμο και προστατευτικό προφίλ απέναντι στην άρρωστη μητέρα της, το οποίο πνίγει-υπό το βάρος των δικών της σκληρών βιωμάτων- εμφανίζοντας τον τυραννικό εαυτό της απέναντι στις κόρες της.

Οι γυναίκες (Θεοδώρα Σιάρκου, Κική Μαυρίδου, Αλεξάνδρα Ούστα, Νίκη Αναστασίου, Ειρήνη Σταματίου, Μελισάνθη Μαχούτ), που ερμηνεύουν τις δυστυχισμένες κόρες δίνουν η κάθε μια το στίγμα τους και υπηρετούν λειτουργικά το ύφος και τη ροή της υπόθεσης.

Συγκίνηση, ένταση και δράση συνυπάρχουν αρμονικά και καθιστούν τη διασκευή-πρόταση του Δημήτρη Καρατζιά θεατρικό γεγονός της χρονιάς!

Στοιχεία παράστασης:

Κειμένο-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Κολλά
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικά-Επιμέλεια κοστουμιών: Σίμος Παπαναστασόπουλος
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Επιμέλεια κίνησης: Βιβή Ρωμανά
Φωτογραφίες-Τeaser παράστασης: Βασίλης Μεντόγιαννης (UFRteam)
Παίζουν: Αθηνά Τσιλύρα (Χαντισέ Άλντα / Μπερνάρντα Άλμπα), Γιάννα Σταυράκη (Ζαφίρα / Μαρία Χοσέφα), Θεοδώρα Σιάρκου (Ουλβιγιέ / Πόνθια), Κική Μαυρίδου (Νουράν / Αγγούστιας), Αλεξάνδρα Ούστα (Φαντιμά / Μαγκνταλένα), Νίκη Αναστασίου (Αΐσα / Αμέλια), Ειρήνη Σταματίου (Γιαγκμούρ / Μαρτύριο), Μελισάνθη Μαχούτ (Νάσμα / Αντέλα)

Πληροφορίες εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 15 €
Μειωμένο: 10 € [φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές, κάτοχοι κάρτας πολυτέκνων (ΑΣΠΕ), ΑμΕΑ, κάτοχοι κάρτας ανεργίας (ΟΑΕΔ)]
Κρατήσεις
Τηλεφωνικά: 213 0356472, 6945993870
11:00-14:00 και 17:00-21:00

Vault Theatre Plus

The post «Πνιγμονή»: Το «κύκνειο άσμα» του Λόρκα γίνεται «θεατρικό άσμα» με την υπογραφή του Καρατζιά appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα