Παραγραφές χρηματικών ποινών με εγκύκλιο του Αρείου Πάγου

Πρέπει να παραγράφονται οι χρηματικές ποινές για όσους παύει η ποινική δίωξη, σύμφωνα με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 4198/2013, τονίζει με εγκύκλιο της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ζητώντας από τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας να προχωρήσουν σε παραγραφές χρηματικών ποινών που είχαν επιβληθεί σε κατηγορουμένους για πλημμελήματα ή πταίσματα για τα οποία έπαυσε η ποινική δίωξη.

Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από υποθέσεις μικρότερης σημασίας και με αυτόν παραγράφεται

το αξιόποινο και παύει δίωξη για όσους μέχρι 31.8.2013 έχουν διαπράξει πταίσματα και πλημμελήματα τα οποία τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τα δύο (δηλαδή φυλάκιση και χρηματικοί ποινή).

Η ισχύς του νόμου αφορά όσες τέτοιες υποθέσεις δεν έχουν τελεσιδικήσει. Η κ. Κουτζαμάνη αναφέρει ότι οι επίμαχες ευνοϊκές διατάξεις αφορούν και τις χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί παράλληλα με τις στερητικές της ελευθερίας ποινές (δηλαδή υπόκεινται και αυτές σε παραγραφή), καθώς «οποιαδήποτε αντίθετη ερμηνεία αντιβαίνει όχι μόνο στο γράμμα και το σκοπό του νόμου, αλλά έρχεται σε αντίθεση και με την αξιούμενη ευθυδικία, ως ειδικότερης έκφανσης της γενικής αρχής της δίκαιης δίκης, που πρέπει να διατρέχει την απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης».

The post Παραγραφές χρηματικών ποινών με εγκύκλιο του Αρείου Πάγου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα