Ομήρου: Είναι σαφείς οι θέσεις του Λιλλήκα

Οι θέσεις του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα, για μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό, τέθηκαν με σαφήνεια ενώπιον του Κυπριακού λαού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, αναφερόμενος στη χθεσινή διακαναλική αναμέτρηση των τριών βασικών υποψηφίων.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως , “ο Γιώργος Λιλλήκας, με σαφήνεια, έθεσε ενώπιον του κυπριακού λαού την

ανάγκη μιας καινούργιας εθνικής στρατηγικής, μακριά από τους αδιέξοδους, άνευρους, αναποτελεσματικούς χειρισμούς του παρελθόντος, με απόσυρση των απαράδεκτων υποχωρήσεων που κατατέθηκαν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα τα τελευταία 4-5 χρόνια, με την αξιοποίηση της νέας γεωστρατηγικής θέσης, την οποία αποκτά η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω της εξεύρεσης υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ”.

“Πρέπει η Τουρκία να επανατοποθετηθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου, πρέπει και η διεθνής και η ευρωπαϊκή κοινότητα να τεθούν προ των ευθυνών τους, γιατί εδώ παραβιάζεται και το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και αυτή ήταν η θέση που με σαφήνεια ο Γιώργος Λιλλήκας παρουσίασε ψες”, συμπλήρωσε.
Κληθείς να απαντήσει, εάν η ΕΔΕΚ αποδέχεται τη θέση Λιλλήκα ότι η διζωνική είναι διχοτομική λύση, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε πως “εδώ και δεκαετίες, η ΕΔΕΚ έχει καταστήσει σαφή τη θέση της γύρω από το θέμα της διζωνικής και έχουμε πει, κατ` επανάληψη, ότι για εμάς σημασία έχει το περιεχόμενο και όχι ο τίτλος” και πρόσθεσε ότι “η διζωνική είναι αδόκιμος όρος, τόσο στο συνταγματικό δίκαιο, όσο και στην επιστήμη της πολιτειολογίας και έχουμε πει ακόμα – δεδομένου ότι στο σχέδιο Ανάν υπάρχει αναφορά σε διζωνικότητα κι αυτή η διζωνικότητα ερμηνευόταν στη συνέχεια ότι παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες – ότι δεν πρέπει πλέον να υπάρχει χρήση αυτής της ορολογίας, γιατί είναι ορολογία η οποία είναι εναντίον των εθνικών μας συμφερόντων”.

Σχολιάζοντας τις αναφορές περί παρελθοντολογίας στο χθεσινοβραδινό debate, ο κ. Ομήρου είπε πως “είναι φυσικό, όταν γίνεται συζήτηση για το Κυπριακό, να υπάρχει και μια αναδρομή στο παρελθόν για να γίνεται η εκτίμηση κατά πόσο υπήρξαν σωστοί οι χειρισμοί ή ποια ήταν η στάση των διαφόρων πολιτικών “.
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ρωσίας στο πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο και κάλυψης των δημοσιονομικών αναγκών μέχρι τον Απρίλιο , λέγοντας ότι, “δεν είναι θέματα για να δημοσιοποιούνται επί καθημερινής βάσης, γιατί αυτά επιτείνουν την κρίση στο χώρο της οικονομίας και δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος θα επενδύσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, είτε ξένος, είτε Κύπριος, γι αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή”.
“Πρέπει να προχωρήσει η συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης το συντομότερο και πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο μνημόνιο, που τραυματίζουν και ακρωτηριάζουν κυριαρχικά δικαιώματα, όπως το θέμα με το φυσικό αέριο, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εκποίηση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας” είπε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε ότι θα πρέπει, την ίδια ώρα να αντιμετωπίσουμε τις κατηγορίες εναντίον της Κύπρου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κάνοντας λόγο για αλλότρια κίνητρα.

“Βρίσκονται δυο αποστολές ήδη της Βουλής στο εξωτερικό και σήμερα έχω αποστείλει μια επιστολή στους ομολόγους μου, των χωρών του Εurogroup, που τους ενημερώνω λεπτομερειακά για όλες τις ασφαλιστικές δικλίδες, νομοθετικές και άλλες, που υπάρχουν στην Κύπρο για την αντιμετώπιση φαινομένων χρηματοοικονομικού εγκλήματος, γιατί πρέπει να ξεπεραστούν οι ενστάσεις που υπάρχουν και ελπίζω, αυτές οι ενστάσεις να μην έχουν αλλότρια κίνητρα, γιατί πολύ φοβούμαι ότι έχουν αλλότρια κίνητρα”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο Γιαννάκης Ομήρου.

Πηγή: http://www.politis-news.com

Keywords
Τυχαία Θέματα