Ανασχηματισμός το Μάρτη, αλλά και…εκλογική ετοιμότητα

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Ανασχηματισμό το Μάρτη βλέπουν, όσοι γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα. Ύστερα από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου οι αλλαγές που κυκλοφορούν ως φήμες, χαρακτηρίζονται «οβιδιακές», εκτιμάται πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είτε θα συμμετέχει ο ίδιος στο νέο σχήμα είτε θα επιστρατεύσει κορυφαία πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα η ΔΗΜ.ΑΡ.

περιμένει τις εξελίξεις, κάποιοι λένε, από θέση ισχύος, αφού όπως λένε οι επιτελείς της Αγ. Κωνσταντίνου, η ΔΗΜ.ΑΡ. αντέχει γιατί «έχει εμπεδώσει στην κοινωνία την εικόνα της υπεύθυνης Αριστεράς».

Κάποιες πληροφορίες έλεγαν πως ο πρωθυπουργός έχει εγκαταλείψει τη σκέψη να πάει σε εκλογές στα μέσα της Άνοιξης, λόγω της σαφούς βελτίωσης της εικόνας της ΝΔ και της εκτίμησης, ότι «κερδίζει άνετα την κούρσα». Αν πάντως κάποιος «ακτινοσκοπήσει» τις δηλώσεις Στουρνάρα, θα τοποθετήσει προσφυγή στις κάλπες στα μέσα του 2014. Τη βεβαιότητα του ότι φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη του στο BBC και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ανάκαμψη θα έρθει το 2014, αποκλείοντας παράλληλα νέα πακέτα λιτότητας, εάν εφαρμοστεί πλήρως το πακέτο μεταρρυθμίσεων. Εκτός εάν… Πολιτικοί παρατηρητές λένε πως αν η κυβέρνηση χειριστεί με τη μέθοδο του «σκληρού ροκ» κι άλλες υποθέσεις, η κοινωνία θα δοκιμαστεί και η κυβέρνηση δεν θα αντέξει.

Ο κ. Νίκος Παππάς, δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνον ως διευθυντής του γραφείου του, αλλά και ως απόλυτα έμπιστο του πρόσωπο, άδειασε «πριν ξημερώσει» τον Τάσο Κουράκη για τις απόψεις του περί φορολόγησης των Ορθοδόξων Χριστιανών. Ο κ. Παππάς δεν μάσησε τα λόγια του: Έστειλε σαφές μήνυμα στον βουλευτή όχι μόνο παίρνοντας αποστάσεις από τις δηλώσεις του περί “χριστιανόσημου”, αλλά πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, αφού ταύτισε το μήνυμα της εκκλησίας με την Αριστερά!

Αυτή η κίνηση ερμηνεύεται πολλαπλά σε συνδυασμό με το «ξεκαθάρισμα» του προέδρου του ΣΥ. ΡΙΖ. Α. μέσω της δημόσιας τηλεόρασης που στην ουσία έστειλε μήνυμα πως «αυτός χαράζει τη γραμμή» και προαναγγέλλει εξελίξεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Με άλλα λόγια οι πληροφορίες του «Π» λένε ότι η διαδικασία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, εκτός από αλλαγή ονόματος και δομών θα έχει και επιπτώσεις στην ανθρωπογεωγραφία του χώρου.

Την ίδια ώρα η επιτάχυνση των ζυμώσεων – και – στην κεντροδεξιά γωνιά του πολιτικού χάρτη, με την αλλαγή ονόματος, στην οποία φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει ο Α. Σαμαράς και την «φιλόδοξη» προσπάθεια όσων έφυγαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες να καταγραφούν ανάμεσα στα δυο «πρώην σπίτια» τους, δείχνουν εξελίξεις που περιγράφουν μια πολιτική πραγματικότητα, περίπου «κινούμενη άμμο», που μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις με απροσδιόριστο χρονοδιάγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα