Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα από την Ένωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων

Ένωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (ΕΜΚεΘι)

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η Ημερίδα που οργανώθηκε από την Ένωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (ΕΜΚεΘι) με ελεύθερη είσοδο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων το περασμένο Σάββατο 26/4, με τίτλο «Χρηματοδοτώντας τις σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες. Προβλήματα και λύσεις εν καιρώ κρίσης». Την Ημερίδα, η οποία διήρκεσε πάνω από 8 ώρες, παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον, πλήθος καλλιτεχνών από το χώρο του θεάτρου.

Στόχος της ημερίδας ήταν αφ’ ενός να ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη (θιάσους, καλλιτέχνες, διαμορφωτές

πολιτικής, τύπο, κοινωνία) για τις κρατούσες χρηματοδοτικές συνθήκες αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού, και αφ’ ετέρου να συντάξει ένα σώμα προτάσεων, συμβάλλοντας έτσι στο διάλογο για τη χάραξη μιας Εθνικής Πολιτιστικής Πολιτικής με εξωστρέφεια και σύγχρονο προσανατολισμό.

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκε από τους εισηγητές μια ολοκληρωμένη εικόνα της πολιτιστικής πολιτικής διαφόρων χωρών. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η Δανή Πρέσβης κ. Mette Knudsen, η οποία συμμετείχε ως εισηγήτρια, τόνισε ότι η χώρα της επιχορηγεί τον πολιτισμό με δύο (2) δις ευρώ ετησίως, καθώς τον θεωρεί ως βάση της δημοκρατίας και της κοινωνίας. Επιπλέον, επισημάνθηκε η έλλειψη κινήτρων στη χώρα μας για την ιδιωτική χορηγία και παρουσιάστηκαν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης.

Με αυτή την πρώτη της ημερίδα, η ΕΜΚεΘι εγκαινιάζει ένα δημιουργικό κύκλο διαλόγου μεταξύ των μελών της και όλων όσων ενδιαφέρονται για την επιβίωση της θεατρικής πράξης σήμερα στον τόπο μας.

Ειδικότερα, αναπτύχθηκαν οι κάτωθι θεματικές:

«Δημόσιες Πολιτικές και Χρηματοδότηση» με εισηγήσεις από τους: κ. Σίσσυ Παπαθανασίου, Συντονίστρια του Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη»-Ελλάδα, κ. Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη, μεταφράστρια, μέλος Επιτροπών ΥπΠο, κ. Θανάση Παπαγεωργίου, σκηνοθέτη, ηθοποιό, ιδρυτή θεάτρου Στοά, κ. Mette Knudsen, πρέσβειρα Δανίας και κ. Μαρίλλη Μαστραντώνη, καλλιτεχνική διευθύντρια θεάτρου Εντροπία, ενώ τον συντονισμό ανέλαβε η σκηνοθέτις κ. Άσπα Τομπούλη.

Τις «Ευρωπαϊκές Πηγές Χρηματοδότησης» παρουσίασαν οι κ.κ.: Φούλη Παπαγεωργίου, σύμβουλος Creative Europe, Prisma, Βαρβάρα Δούκα, σκηνοθέτις, Μανώλης Μανωλεδάκης, σύμβουλος ΕΣΠΑ, Α & T Management, Μαρία Φαροπούλου, δικηγόρος, σύμβουλος ΕΣΠΑ και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Κέλλυ Διαπούλη, θεατρολόγος, μέλος ΙΕΤΜ, ενώ συντόνισε ο σκηνοθέτης κ. Νίκος Χατζηπαπάς.

Η «Ιδιωτική Χρηματοδότηση στον Πολιτισμό» αναπτύχθηκε από τους κ.κ.: Θαλή Κουτούπη, σύμβουλο ιδιωτικών χορηγιών, Μαρίλλη Μαστραντώνη, καλ/κή δ/ντρια Εντροπία και Δημήτρη Αναγνώστου, ιδιοκτήτη groopio.com, ενώ συντονίστηκε από την σκηνοθέτιδα κ. Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, την Στρογγυλή Τράπεζα και τη Συζήτηση για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ανέλαβε η ηθοποιός & μεταφράστρια κ. Αννίτα Δεκαβάλλα.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία της Ημερίδας, για την οποία θα εκδοθούν σχετικά Πρακτικά.

Ιδιαιτέρως ευχαριστεί τον Δήμο Αθηναίων-Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας για την παραχώρηση της αίθουσας, και την εταιρεία Δεληολάνης για την ευγενική χορηγία του κέιτερινγκ.

ΕΜΚεΘι

Η Ένωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (ΕΜΚεΘι) ιδρύθηκε το 2012. Στα πάνω από 80 μέλη της συγκαταλέγονται ιστορικοί θίασοι, νέες ομάδες και παλιοί και νέοι θεατρικοί χώροι της Αθήνας και της Περιφέρειας. Κινητήριος ιδέα για τη δημιουργία της ήταν η ανάγκη να εκφραστεί και να εκπροσωπηθεί συλλογικά και σε πανελλαδικό επίπεδο ο χώρος των μη κερδοσκοπικών θιάσων, οι οποίοι συνθέτουν το πιο δημιουργικό, δυναμικό και πολυπληθές κομμάτι του ελληνικού θεάτρου.

Το ΔΣ της ΕΜΚεΘι:

Ροζαμάλια Κυρίου, Πρόεδρος. Νίκος Χατζηπαπάς, Αντιπροέδρος. Αννίτα Δεκαβάλλα, Γεν. Γραμματέας, Γιώργος Αγγελόπουλος, Ταμίας. Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, Αν.Γραμματέας. Σοφία Καραγιάννη, Αν.Ταμίας. Κώστας Δελακούρας, Πέρης Μιχαηλίδης, Άσπα Τομπούλη, Μέλη.

Ομάδα Ημερίδας:

Μαρίλλη Μαστραντώνη, Χρήστος Στρέπκος, Βίλη Σωτηροπούλου, Μαρία Λουίζα Παπαδοπούλου.

Θεμιστοκλέους 69, ΤΚ 10683 ΑΘΗΝΑ

[email protected]

6955467511 6932068183 6944613607

The post Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα από την Ένωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα