Οι Τούρκοι στις κάλπες – Δημοτικές εκλογές – «Δημοψήφισμα» για τον Ερντογάν

Προς την κάλπη στρέφεται σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8.00 (ώρα Ελλάδας) στις ανατολικές επαρχίας και θα κλείσουν στις 18:00, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίς το βράδυ.

Περισσότεροι από 52,7 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές, που έχουν πάρει τη μορφή δημοψηφίσματος,

καθώς θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς, που πλήττει προσωπικά τον ίδιο καθώς επίσης και αρκετούς συνεργάτες και συγγενείς του, γι’ αυτό και κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να αποκρούσει τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής του, καθώς και τις επιζήμιες διαρροές σε θέματα κρατικής ασφάλειας για το οποίο κατηγορεί «προδότες» ενσωματωμένους στο τουρκικό κράτος.

Οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για τον Ερντογάν, όσο και για το ισλαμικών καταβολών κόμμα του το AKP, ο οποίος έχει αναλάβει μάλιστα προσωπική δράση διασχίζοντας σχεδόν ολόκληρη τη χώρα των 77 εκατομμυρίων ανθρώπων κατά τη διάρκεια της ταραχώδους προεκλογικής εκστρατείας, επιχειρώντας να συσπειρώσει κυρίως τον συντηρητικό πυρήνα των ψηφοφόρων του.

«Είναι όλοι προδότες», χαρακτήρισε τους αντιπάλους του ο Τούρκος Πρωθυπουργός μιλώντας χθες σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, την εμπορική πρωτεύουσα της Τουρκίας, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Ας τους αφήσουμε να κάνουν ότι θέλουν. Πηγαίνετε εσείς στις κάλπες αύριο για να τους δώσετε ένα μάθημα … Ας τους δώσουμε ένα οθωμανικό χαστούκι»

Ο Ερντογάν έχει προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις περίπου 7.000 προσώπων από το δικαστικό σώμα και την αστυνομία από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ξέσπασε η αλυσίδα των σκανδάλων που ενέπλεξε επιχειρηματίες κοντά στον Ερντογάν και γιους υπουργών του.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κατηγορεί ευθέως τον ισλαμιστή κληρικό, Φετουλάχ Γκιουλέν πρώην σύμμαχό του, ότι χρησιμοποιεί υποστηρικτές του στην αστυνομία έτσι ώστε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Το κόμμα του Ερντογάν ευελπιστεί σήμερα στις κρίσιμες αυτές εκλογές είτε να πιάσει τα εκλογικά του ποσοστά του 2009 όταν έφτασε στο 38,8%, είτε να τα βελτιώσει.

Μια ψήφος άνω του 45% θα μπορούσε να σημάνει μια περίοδο σκληρής αντιπαράθεσης με τους αντιπάλους του Ερντογάν.

Ο επικεφαλής του κέντρου μελετών Edam της Κωνσταντινούπολης, Σινάν Ουλγκιέν υποστήριξε ότι οι ελπίδες πως οι κάλπες μπορούν να φέρουν σταθερότητα ίσως αποδειχθούν αβάσιμες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η αντιπολίτευση αμφισβητεί πλέον τη νομιμότητα του Ερντογάν όχι όμως στη βάση της λαϊκής υποστήριξης , αλλά με το επιχείρημα ότι δεν είναι πλέον ικανός να κυβερνήσει εξ αιτίας των ισχυρισμών για διαφθορά. Αυτή είναι μια νέα εποχή για την Τουρκία».

The post Οι Τούρκοι στις κάλπες – Δημοτικές εκλογές – «Δημοψήφισμα» για τον Ερντογάν appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα