Τσίπρας: οξύνει την αντιπαράθεση λόγω της δημοσκοπικής στασιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν ξέρουμε αν ο Τσίπρας προσέλαβε τον Λαλιώτη (ή υιοθετεί τις τακτικές του) προκειμένου να ξεκινήσει το «σκληρό ροκ» που είχε πει ο άλλοτε Πασόκος. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε κατάσταση πανικού καθώς βλέπουν τις δημοσκοπήσεις. Φανερά και μυστικά γκάλοπ

επιβεβαιώνουν τη «φούσκα» που ξεφουσκώνει είτε επειδή δεν ξέρουν τι τους γίνεται είτε επειδή έρχονται κάποιοι σαν τον Θεοδωράκη να τους πάρει τη μπουκιά από το στόμα. Η ουσία είναι ότι η πρόβλεψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα σαρώσει στις 25 Μαΐου, ότι θα έχουν διαφορά από τη ΝΔ πάνω από 5% μονάδες κι ότι θα ζητήσουν εκλογές την επόμενη των ευρωεκλογών, δεν τους βγαίνει με τίποτε. Αν προστεθεί σε όλο αυτό το σκηνικό η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει (όπως όλα δείχνουν) τη Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και τον Σακελλαρίδη στην Αθήνα τότε έχουμε μια εκρηκτική κατάσταση στην Κουμουνδούρου.

Σε εσωτερικές συσκέψεις που γίνονται στο κόμμα υπάρχουν μεγάλες γκρίνιες για όλα τα θέματα. Δεν είναι καθόλου τυχαία η σοβαρή κατάθεση θέσεων για την κρίση από τον Γ. Δραγασάκη και η στάση αναμονής που τηρεί ο Λαφαζάνης βλέποντας ότι η ηγεσία του κόμματος έχει ξεφύγει από τις προγραμματικές θέσεις του. Πολλές γκρίνιες υπάρχει και για τις επιλογές για τις αυτοδιοικητικές αλλαγές. Ο Οδ. Βουδούρης δεν υπάρχει πουθενά και ο Τατούλης θα τον κάνει μια «χαψιά» στην Πελοπόννησο. Στην Δυτική Ελλάδα και στην Στερεά Ελλάδα οι Συριζαίοι υποψήφιοι δεν έχουν καμιά τύχη, στη Μακεδονία έχουν παραδώσει τα όπλα και στη Θεσσαλονίκη κάποιος Μηταφίδης είναι ζήτημα αν θα βγει τρίτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καζάνι έτοιμο να εκραγεί αφού καμιά από τις πολιτικές του επιλογές δεν έχει βγει και καμιά από τις προβλέψεις του δε έχει πέσει μέσα. Δημοσκοπικά έχει μείνει στάσιμος σε τέτοιο σημείο που πλέον συζητούν τον τρόπο που θα διαχειριστούν το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου κι όχι το πώς θα πιέσουν την κυβέρνηση για να πέσει. Ο Τσίπρας αποδεικνύεται τόσο λίγος για ηγέτης της Αριστεράς αλλά και ακόμη πιο λίγος για αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου για την παρατεταμένη λιτότητα.

Και μέσα σε όλα αυτά καθόλου τυχαία δεν ήταν η σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια του… διαγγέλματός του. Πρόκειται καθαρά για μια προτροπή των επικοινωνιολόγων του κόμματος να ξεκινήσει ανένδοτο κατά της κυβέρνησης προκειμένου να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση. Η νέα επικοινωνιακή τακτική προβλέπει άμεση επαφή με το λαό, διάγγελμα που να δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας μιλά «πρόσωπο με πρόσωπο» με τον κόσμο ως αυριανός πρωθυπουργός κι ότι οι δεσμεύσεις που κάνει δεν είναι σίγουρες, κάτι σαν «συμβόλαιο με το λαό» που θα έλεγε και ο… μέντορας του Αλέξη, Ανδρέας Παπανδρέου.

Τι είπε ο Τσίπρας; Αφού υποσχέθηκε τα πάντα σε γαλατάδες, ταξιτζήδες, φουρναραίους (κάτι που κάνει καιρό τώρα), ξεδίπλωσε την τακτική του «σκληρού ροκ» που προβλέπει άμεση απειλή των κυβερνώντων με φυλακίσεις μόλις έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Επί της ουσίας απείλησε με ειδικά δικαστήρια τον Σαμαρά, τον Στουρνάρα και τους άλλους υπουργούς κυρίως για τα θέμα των τραπεζών κάνοντας λόγο για «κακουργηματική απιστία». Και συνέχισε χαρακτηρίζοντας το πολυνομοσχέδιο «Μνημόνιο», επομένως νέα βάρη για τον πολίτη.

Κάπως έτσι θα κινηθεί νέα επικοινωνιακή στρατηγική του κ. Τσίπρα. Δηλαδή επιθέσεις για τις αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο και λαϊκά ή ειδικά δικαστήρια για τους κυβερνώντες. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ακούσουμε πολλές κορώνες στη Βουλή από τους Συριζαίους βουλευτές οι οποίοι δεν αποκλείεται να προσπαθήσουν να κάνουν ροντέο το κοινοβούλιο προκειμένου να δείξουν στον κόσμο ότι είναι και παρεμβατικοί αλλά και ότι η κυβέρνηση δεν έχει την απαραίτητη συνοχή. Καθόλου τυχαία δεν είναι ούτε η έκτακτη σύγκλιση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι του Σαββάτου. Πρόκειται για μια καλή ευκαιρία του Τσίπρα να σηκώσει ξανά τους τόνους και για να δώσει «γραμμή» στους βουλευτές πώς θα δυναμιτίσουν το κλίμα μέσα στο κοινοβούλιο. Σ’ αυτό ίσως να μη χρειαστεί και πολύς κόπος καθώς μαθαίνουμε ότι τη φωτιά θα επιχειρήσει να την βάλει ο Πάνος Καμμένος ο οποίος θα θελήσει να καλύψει έτσι τα δικά του αδιέξοδα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα