Οι σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν τις εκλογές στην Τσεχία

Νικήτρια αναδείχθηκε η σοσιαλδημοκρατική παράταξη στην Τσεχία, στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν την Παρασκευή και το Σάββατο.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα φανερώνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν το 22% (53 έδρες) των ψήφων. Δεύτερο ήρθε το νέο λαϊκιστικό νεοφιλελεύθερο κίνημα ΑΝΟ 201 του Τσέχου δισεκατομμυριούχου, Αντρέι Μπάρμπις, με ποσοστό 18,7 (45 έδρες). Τρίτο αναδείχθηκε το Κομουνιστικό Κόμμα Τσεχίας με ποσοστό 16,5 (39 έδρες).

Τα υπόλοιπα κόμματα που μπαίνουν στο τσέχικο κοινοβούλιο

είναι το ΤΟΠ 09 του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, με ποσοστό 10,3 (22 έδρες), το Χριστιανοδημοκρατικό – Λαϊκό Κόμμα με 7% (13-15 έδρες) και με το ίδιο ποσοστό το δεξιό κίνημα «Ξημέρωμα της Άμεσης Δημοκρατίας» του ιαπωνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματία Τόμιο Οκουμάρα.

Η σημερινή νίκη των Σοσιαλδημοκρατών δεν τους εξασφαλίζει αυτοδυναμία και είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν συμμάχους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ως πιθανότερη εκδοχή εμφανιζόταν πριν από τις εκλογές ο σχηματισμός μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησής μειοψηφίας με την σιωπηρή ανοχή του τσεχικού ΚΚ, αλλά τα δύο κόμματα δεν φαίνεται τελικά να συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 101 εδρών στο σύνολο των 200 της τσέχικης Βουλής. Δύσκολες διαγράφονται και ορισμένες άλλες δυνατότητες κυβερνητικού συνασπισμού, αφού το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει αποκλείσει μια κυβερνητική συνεργασία με το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα των δεξιών και νεοφιλελεύθερων κομμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες ανήλθε στο 59%.

The post Οι σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν τις εκλογές στην Τσεχία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα