Σαν σήμερα «έφυγε» η Έλλη Παππά

Η αγωνίστρια της κομμουνιστικής αριστεράς, Έλλη Παππά, γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920, περνώντας αρκετά δύσκολα παιδικά χρόνια. Οι γονείς της δεν την ήθελαν και έτσι την ανέθρεψε η μεγάλη αδελφή της μητέρας της.

Η καταστροφή της Σμύρνης το 1922, έφερε την οικογένειά της στον Πειραιά. Εκεί άρχισε να αποκτά βαθύτερες σχέσεις με τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια της, τον Γιώργο και την Διδώ (Σωτηρίου).

Κατά τη διάρκεια των γυμνασιακών της χρόνων επί της περιόδου της Μεταξικής δικτατορίας, οργανώθηκε

σε αντιδικτατορική ομάδα και στην Κατοχή, προσχώρησε στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ.

Σπούδασε νομικά και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της. Παράλληλα εργαζόταν ως δημοσιογράφος στην παράνομη έκδοση του ΚΚΕ, μέχρι το 1949. Τότε άρχισε και η συνεργασία της με τον Νίκο Πλουμπίδη στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ και από τον Ιούνιο του 1950 με τον Νίκο Μπελογιάννη, ο οποίος ήταν ο σύντροφος της ζωής της.

Δεκέμβρη του 1950 συλλαμβάνεται για την κομμουνιστική της δράση και καταδικάζεται σε θάνατο μαζί με τον σύντροφό της, Νίκο Μπελογιάννη, τον Φεβρουάριο του 1952. Η Έλλη Παππά ήταν έγκυος στον γιο της κατά τη διάρκεια της κράτησής της στις φυλακές. Ο Νίκος Μπελογιάννης εκτελέστηκε, σε αντίθεση με την σύντροφό του, η οποία εν τω μεταξύ είχε γεννήσει το παιδί τους, τον Νίκο.

Πρωτοχρονιά του 1964 αποφυλακίζεται από τις φυλακές Αβέρωφ και αμέσως εντάσσεται στην ΕΔΑ. Δούλεψε μέχρι το 1968 ως συντάκτρια στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή», έως ότου εξορίστηκε από την Χούντα στις φυλακές της Γυάρου.

Τον Ιούλιο του 1968 αποφυλακίστηκε, λόγω σοβαρής ασθένειας. Η Σοβιετική Ένωση είχε προσφερθεί να φιλοξενήσει τον γιο της, αλλά εκείνη είχε αρνηθεί, καθώς διαφωνούσε με την εισβολή των Σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία.

Μέχρι την πτώση της δικτατορίας εργάστηκε σε εγκυκλοπαίδειες και περιοδικά και αργότερα στην εφημερίδα «Μακεδονία» με ψευδώνυμο.

Η ίδια δηλώνει: «Η επανένωση της Αριστεράς ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και είχε οικτρό τέλος. Απεχώρησα από το ΚΚΕ, πράγμα που και η ηγεσία του επιθυμούσε».

Επαγγελματικά εργάστηκε στις εφημερίδες «’Εθνος»και «Μακεδονία», αλλά και στο περιοδικό «Γυναίκα» μέχρι το 1990, οπότε και αφιερώθηκε αποκλειστικά στο συγγραφικό της έργο.

Δημοσίευσε μελέτες για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, όπως «Ο Πλάτωνας στην εποχή μας» («Εκδόσεις 21ου Αιώνα»), η «Σπουδή στο θέμα της Ελευθερίας – Η έννοια της ελευθερίας στον προσωκρατικό υλισμό» («Άγρα»), και «Αρχαίοι Έλληνες Συγγραφείς στο “Κεφάλαιο” του Μαρξ» («Άγρα»), μελέτες για τον μαρξισμό και τον λενινισμό, όπως ο «Μύθος και ιδεολογία στη ρωσική επανάσταση – οδοιπορικό από το ρωσικό αγροτικό λαϊκισμό στο λαϊκισμό του Στάλιν» («Εστία») και «Ο Λένιν χωρίς λογοκρισία και εκτός μαυσωλείου».

Τα τελευταία πολιτικά βιβλία της ήταν «Αποχαιρετισμός στον αιώνα μου» («Κέδρος»), «Μακιαβέλι ή Μαρξ» («Άγρα») και «Η Κομμούνα του 1871» («Άγρα»). Το αρχείο της φυλάσσεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α).

The post Σαν σήμερα «έφυγε» η Έλλη Παππά appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα