Οι γιατροί οδηγούν και το… ασθενοφόρο, ελλείψει προσωπικού

«Από το 2000 που είμαι εδώ υπήρχαν πάντα ελλείψεις, αλλά εδώ και δύο χρόνια τα πράγματα έχουν ξεφύγει», είναι τα χαρακτηριστικά λόγια του διευθυντού του Κέντρου Υγείας της Μήλου κ. Ηλία Αποστολόπουλου.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», το χειμώνα ο κ. Αποστολόπουλος εξετάζει γύρω στους 40 ασθενείς την ημέρα, το καλοκαίρι όμως-όπως είναι λογικό-ο αριθμός πολλαπλασιάζεται. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας.

Ο ίδιος μαζί με μια συνάδελφό του κάνουν από 15 εφημερίδες αλλά πληρώνονται

για επτά. «Παράλληλα κάνουμε και συμπληρωματικές δουλειές, όπως εκείνη του οδηγού του ασθενοφόρου. Και βέβαια έχουμε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη φαρμάκων και υλικών. Ευτυχώς εδώ στη Μήλο, αλλά και στα περισσότερα νησιά, η τοπική κοινωνία είναι συνηθισμένη στο να δείχνει αλληλεγγύη».

Ο βασικός λόγος είναι «η απροθυμία των ειδικευόμενων γιατρών να μετατεθούν εκεί. Για τους ειδικευόμενους της γενικής ιατρικής προβλέπεται ότι τουλάχιστον για ένα χρόνο θα υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας».

Διοικητής του νοσοκομείου της Σύρου επισημαίνει ότι «από τις 69 οργανικές θέσεις γιατρών στο νοσοκομείο είναι καλυμμένες περίπου 40, ποσοστό χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο», τονίζοντας ότι «στα μεγάλα τουριστικά κέντρα των Κυκλάδων, όπου παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλό και τα οικονομικά ή άλλου είδους κίνητρα για τον γιατρό ανύπαρκτα .»

Keywords
Τυχαία Θέματα