Οι Γάλλοι και στην κυπριακή ΑΟΖ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, διπλός είναι ο στόχος της γαλλικής εταιρείας Total, η οποία πήρα τα δικαιώματα για γεωτρήσεις στα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η εν λόγω εταιρεία πρόκειται να κάνει εξορύξεις για φυσικό αέριο το 2014 αλλά προτίθεται να τρυπήσει και ακόμα βαθύτερα για τον εντοπισμό τυχόν κοιτασμάτων πετρελαίου.

Ο

κ. Νεοκλής Συλικιώτης, υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Total στη Μέση Ανατολή, ότι εντός των επόμενων ημερών η γαλλική εταιρεία θα καταθέσει 24 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα υπογραφής των συμβολαίων και παράλληλα θα υποβάλει το αρχικό της πλάνο για τις σεισμογραφικές έρευνες και τις εξορύξεις.

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, η Total τον ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει στο άνοιγμα γραφείων στη μεγαλόνησο και του έδωσε μία σαφή εικόνα για την πορεία υλοποίησης των υποχρεώσεων της εταιρείας που πηγάζουν από το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τέλος, ο υπουργός Εμπορίου προχώρησε στην αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση μετά από αίτημα της Noble έδωσε το πράσινο φως στην αμερικανική εταιρεία να παρουσιάζει τα σεισμογραφικά δεδομένα και σε άλλες εταιρείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα