Έρχεται βοήθεια από Αμερική για το Πανεπιστήμιο Αθηνών!

Λόγω των πολλών αντιδράσεων που προκάλεσαν τα τελευταία γεγονότα αναφορικά με το σχέδιο «Αθηνά» το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα προβεί σε εναλλακτικά οικονομικά σχέδια διάσωσης τόσο με χορηγήσεις όσο και με χρηματοδοτήσεις από ξένους φορείς. Δημοσιεύτηκε εκ του νέου συμβουλίου των ΕΚΠΑ τη σύσταση ενός νέου ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που θα έχει έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και θα έχει ως αποστολή του την προβολή του έργου του αρχαιότερου πανεπιστημίου στη χώρα και την

συγκέντρωση χορηγιών.
Θα δίνονται δύο ετήσια βραβεία αριστείας για τα μέλη Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού που έχουν ως έδρα τους το πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόκειται επιπλέον, να ιδρυθεί ειδικό σωματείο για χορηγίες ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια παιδεία στη χώρα μας.
Όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν θα γίνουν σε απόλυτη συνεργασία με τον πρύτανη και τη Σύγκλητο του Ιδρύματος και αναφέρονται μεταξύ άλλων σε επιστολή που έστειλε ο πρόεδρός του κ. Δημήτρης Μπερτσιμάς προς την πανεπιστημιακή κοινότητα.
«Η ανάληψη των καθηκόντων μας έρχεται σε μία περίοδο εξαιρετικά δυσχερή για τη χώρα, την ελληνική κοινωνία και ως εκ τούτου για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Συνεπώς και οι ευθύνες μας είναι πολύ μεγάλες. Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ βρίσκεται σε σταθερή πτωτική πορεία και συνοδεύεται με την μη αντικατάσταση των αφυπηρετούντων καθηγητών και διοικητικών με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του έμψυχου δυναμικού»
«Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει καταξιωμένο ακαδημαϊκό προσωπικό με διεθνή ακτινοβολία, υψηλής ποιότητας φοιτητικό σώμα και ικανό προσωπικό διοίκησης. Όλοι ανεξαιρέτως είναι διπλά άξιοι διότι επιτυγχάνουν να λειτουργούν και να παράγουν το αναλογούν σε αυτούς έργο σε συνθήκες θεσμικών και οικονομικών αντιξοοτήτων» αναφέρεται στο ίδιο κείμενο»

«Όμως οι δυσκολίες αυτές συνιστούν παράλληλα μια πρόκληση διότι συμβαίνουν σε μία περίοδο προβληματισμού και ένα περιβάλλον ταχύρυθμων εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με το ρόλο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας, καθώς και εθνικού αναστοχασμού για τη συνδιάλεξη των ΑΕΙ με την ελληνική κοινωνία, τη σχέση τους με την παραγωγή αλλά και τη συμβολή τους στη δημιουργία μιας πολιτισμικά ενιαίας Ευρώπης»

«Τα μέλη του Συμβουλίου έχουν επίγνωση ότι δεν αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους σε θεσμικό κενό. Πολλές και αξιόλογες πρωτοβουλίες τόσο από μέλη όσο και από όργανα του Πανεπιστημίου όπως τη Σύγκλητο και τον Πρύτανη έχουν ήδη αναληφθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη. Το Συμβούλιο προτίθεται όχι μόνο να τις αφουγκρασθεί αλλά και να τις συνδράμει με όλα τα μέσα που διαθέτει» τονίζει ο κ. Μπερτσιμάς.


Διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης για ΕΚΠΑ

Όσον αφορά από την άλλη, τη μελέτη αλλά και την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που ταλανίζουν το Ίδρυμα προτάθηκε η σύσταση κάποιων επιτροπών. Οι επιτροπές αυτές είτε μόνες τους είτε σε συνεργασία με άλλες θα δώσουν «πνοή» στα αδιέξοδα του Πανεπιστημίου. Ένα αξιοσημείωτο ζήτημα είναι και η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης του Ιδρύματος. Σε πρόσφατη επιστολή σημειώνονται ποιοι είναι οι στόχοι του Συμβουλίου αλλά και του Ιδρύματος.

- Η συμβολή στη συγκρότηση ενός σύγχρονου Οργανισμού και Εσωτερικού Κανονισμού στην κατεύθυνση των παραπάνω αρχών και η χάραξη του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης του πανεπιστημίου ώστε το πανεπιστήμιο Αθηνών να λειτουργήσει ως σημαντικός μοχλός ανάπτυξης και δημιουργίας αλλά και πηγή ελπίδας και παιδείας για τους νέους και τις νέες.

- Η συνεχής βελτίωση του επιπέδου σπουδών και η δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν όσες και όσους αποφοιτούν σε καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση.

- Η ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη των ερευνητικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών με παροχή υπηρεσιών υποστήριξης, με συγκρότηση δικτύων συνεργασιών με τα άλλα ΑΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και με τον παραγωγικό τομέα.

- Η διεύρυνση της βάσης της χρηματοδότησης του Ιδρύματος από πολλαπλές πηγές εσόδων.

«Όλα τα παραπάνω εντάσσονται σ’ ένα ορίζοντα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης πολιτικής του Συμβουλίου» αναφέρει ο κ. Μπερτσιμάς. Και τονίζει ότι πρώτες δράσεις που αποφασίστηκαν σε συνεργασία με τον πρύτανη και τη Σύγκλητο είναι οι εξής:

- Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αθηνών με υποεπιτροπή στην επιτροπή της Συγκλήτου για την κατάρτιση του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού.

- Η θέσπιση δύο ετήσιων βραβείων αριστείας για μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου.

- Η σύσταση Γραφείου Ανάπτυξης εντός του ΕΚΠΑ που θα έχει ως αποστολή την εξασφάλιση χορηγιών προς το πανεπιστήμιο από άτομα και φορείς στην Ελλάδα.

- Η σύσταση ενός ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού ιδρύματος με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που θα έχει ως αποστολή την προβολή του έργου του ΕΚΠΑ με στόχο την συγκέντρωση χορηγιών από άτομα και φορείς εκτός Ελλαδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα